Analytička je v šoku z návrhu zákona, který je v ukrajinském parlamentu. Souvisí s Ruskem

19.02.2016 12:26

Jeden z návrhů zákonů, které nyní leží v ukrajinském parlamentu, zaujal analytičku Veroniku Sušovou-Salminen natolik, že se o něm rozepsala na svém facebookovém profilu.

Analytička je v šoku z návrhu zákona, který je v ukrajinském parlamentu. Souvisí s Ruskem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Nášivka Ukrajina

Ukrajinští poslanci totiž budou muset rozhodovat o návrhu zákona, který na Ukrajině chce zakázat používání slova Rossija jako pojmenování pro Ruskou federaci. „Slovo Rossija má být nahrazeno slovem Moskovia,“ upřesnila Salminen.

Důvodem pro takovou radikální změnu je to, že Ukrajina a její dějiny byly v minulosti spjaty s tímto historickým názvem, který pochází ze slova Rus a týká se kyjevské Rusi a dalších jejích knížectví na území dnešní Ukrajiny. Historický název Rossija je považován za řeckou (byzantskou) verzi slova Rus.

Podle Salminen chce uvedený návrh zákona docílit, alespoň podle tvrzení jeho autorů, „historické a sociální spravedlnosti“ a také „konsolidovat ukrajinský národ, jeho historické vědomí, tradice a kulturu“.

„Nevím, jestli taky pak zakážou slovo marazm (z řeckého μαρασμ?ς)?!“ dodala Salminen ve zřejmé narážce na současný stav ukrajinské společnosti.

Celé znění příspěvku Veroniky Sušové Salminen na jejím facebookovém profilu:

Tohle skutečně nevím, jak už komentovat.

V ukrajinském parlamentu je návrh zákona, který na Ukrajině chce zakázat používání slova Rossija jako pojmenování pro Ruskou federaci. Slovo Rossija má být nahrazeno slovem Moskovia.

Důvodem proto je to, že Ukrajina a její dějiny byly v minulosti spjaty s tímto historickým názvem, který pochází ze slova Rus a týká se kyjevské Rusi a dalších jejich knížectví na území dnešní Ukrajiny. Historický název Rossija je považován za řeckou (byzantskou) verzi slova Rus.

Dodám, že slovo Rossija je někdy také považováno za verzi latinizovanou (někdy se mluví, že jde o dovoz z polštiny), která se začala používat především v 18. století za Petra I. Velikého a tedy v souvislosti s konsolidací Ruska jako říše. A samo slovo Rus je nejspíš označením vikingských Varjagů (jako třešnička).

Návrh zákona chce docílit podle jeho autorů dosažení "historické a sociální spravedlnosti" a také "konsolidovat ukrajinský národ, jeho historické vědomí, tradice a kulturu."

Nevím, jestli taky pak zakážou slovo marazm (z řeckého μαρασμ?ς) ...??????!!!!!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…