Analytik Campbell zvažuje možnosti: Buď byl útok USA v Sýrii více úspěšný, než je nám dovoleno vědět, nebo...

08.04.2017 20:02

Analytik Jan Campbell se zamýšlí nad americkým útokem v Sýrii. Nabízí tři pohledy na to, co se dělo s Donaldem Trumpem. Jen neználci či demagogové mohou prý zpochybňovat tvrzení, že raketový útok na Sýrii byl připravován dlouho dopředu. EU by si prý měla ještě jednou rozmyslet, jak se k útoku postaví.

Analytik Campbell zvažuje možnosti: Buď byl útok USA v Sýrii více úspěšný, než je nám dovoleno vědět, nebo...
Foto: Facebook D. Trump
Popisek: Donald Trump

„Obchodník – prezident Trump se stal obětí: 1) ambicí svých vlastních, pramenících z narcismu, 2) jeho militaristů – poradců, bojujících celý svůj život za dominanci svojí a USA, a 3) neschopnosti provést vlastní dopadovou analýzu svého politického a vojenského konání,“ podotýká hned na úvod úvahy o americkém raketovém útoku v Sýrii Campbell.

Útok byl podle autora připravován dlouho dopředu. Zpochybňovat to prý mohou jen naivní neználci nebo propagandističtí demagogové.  

Horší ovšem je, že se tím Trump znemožnil v očích svého hosta čínského prezidenta Si Ťin-pchinga, na to se prý v Číně nezapomíná. A to prý pořád není to nejhorší. Trump si sám pod sebou podřezává větev, neboť nařídil útok bez souhlasu Kongresu, jak to podle Campbella vyžaduje americký zákon.

Ve skutečnosti se v USA vedou spory o to, na jaké typy útoků potřebuje prezident souhlas Kongresu a kde stačí jeho vlastní rozhodnutí, kupříkladu s dodatečným posvěcením Kongresu. Podobné spory se v USA vedou desítky let.

„V neposlední řadě útok představil Trumpa jako loutku Pentagonu a CIA,“ píše k tomu Campbell.

Trump navíc svým počínáním značně oslabil vyhlídky na společný boj proti terorismu bok po boku s Ruskou federací. Proto by možná bylo dobré, aby byla zrušena plánovaná cesta amerického ministra zahraničí Rexe W. Tillersona do Moskvy. Podle Campbella by to navíc poskytlo trochu času Evropské unii, která podle analytika bezmyšlenkovitě zase schválila americkou agresi.  

„Pro evropskou veřejnost představuje raketový útok bez souhlasu RB OSN také vícerozměrnou výzvu. Buď byl útok více úspěšný, než je nám dovoleno vědět, o čemž ale po zhlédnutí dronové fotodokumentace letiště po útoku pochybuji, nebo USA lžou ještě více, než si je možné představit. Proč nezačal Trump bombardovat den nebo dva dříve, před vysokou návštěvou z Pekingu? Chtěl snad Trump varovat Si Ťin-pchinga? Testovat jeho reakci a připravit ho na bombardování Severní Koreje bez souhlasu RB? Jak dlouho budou stačit 2 procenta HDP jako adekvátní příspěvek do NATO, která nás stejně neochrání v hodině pravdy? Může si EU dovolit riskovat zavlečení do války členské státy EU – NATO, když v USA existuje možnost 4 lidí rozhodnout o agresi, a beztrestně narušit ústavu USA?“ ptá se Campbell v textu pro server VašeVěc.cz.

reklama

autor: mp

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…