Analytik Haas prohrábl internet a našel zprávy z Ukrajiny, které u nás v tisku nebyly. Stojí za to

16.04.2015 9:29

Tomáš Haas na svém Facebooku rekapituluje zprávy, které během posledních hodin dorazily z Ukrajiny. Velmi hezky prý ukazují, jak to nyní v Kyjevě funguje. Poslanci si naplánovali trojnásobné zvýšení platů, a zároveň jeden z nich ohlásil odvážný plán – armáda prý chystá operaci, kterou by od Ruska zpátky vybojovala Krym.

Analytik Haas prohrábl internet a našel zprávy z Ukrajiny, které u nás v tisku nebyly. Stojí za to
Foto: plus.google.com
Popisek: Prezident Ukrajiny Petro Porošenko

Především ukrajinská vláda začala požadovat, aby Rusko bylo vyloučeno z pozorovatelských misí OBSE. Jak řekl státní televizi Kanal 5 Andrej Teteruk, místopředseda poslanců Lidové fronty premiéra Jaceňuka, je prý zjevné, že ruští členové mise fungují jako špioni.

„V některých situacích byly pozice mise použity vzápětí po tom, co je mise opustila k cílení nástřelných výstřelů. To stačí k tomu, abychom jim přestali věřit,“ řekl poslanec do televize. Podle něj je zjevné, že pozorovatelé okamžitě dodávají nepřátelské straně zprávy o pozicích a stavech ukrajinských jednotek a další potřebné informace.

V témž rozhovoru poslanec Teteruk neobyčejně otevřeně pohovořil o plánech kyjevské vlády. Ta prý využívá příměří po minských dohodách k přípravě rozsáhlých útoků na separatisty ovládané Doněck a Luhansk, a rovněž na Ruskem ovládaný Krym. „Ukrajinská armáda je dnes mnohem silnější než před rokem,“ varoval Jaceňukův poslanec.

„Největším dosaženým úspěchem je v tomto roce to, že jsme si uvědomili, že nejen můžeme zastavit nepřítele, ale také denní akumulací síly budeme moci obnovit naše hranice do podoby, kterou měly v roce 1991,“ prohlásil poslanec.

Jeho poslanecký kolega Ivan Winnick z bloku prezidenta Porošenka pak diváky ujistil, že Ukrajina bude brzy schopna odolat nepříteli i ve vzduchu a na moři. „Ukrajina za poslední rok osvobodila většinu území pod ruským vlivem. A zbývá osvobodit jen několik malých území. Krym a okupovaná území regionů Doněck a Lugansk,“ řekl poslanec.

Navzdory očekávaným úspěchům se Kyjev chystá zakázat populární deník Vesti. Ten ukrajinská rozvědka nařkla z podpory separatismu a rovněž se pozastavila nad zdroji jeho financování. Její argumentaci následně v plném rozsahu převzalo ministerstvo spravedlnosti. Podobně bylo již v březnu zahájeno řízení o zákazu deníku „News“ a časopisu „News Reporter“, které se měly provinit tím, že otiskly texty podporující porušení územní celistvosti Ukrajiny.

Tyto informace přišly ve stejný den, kdy Prvnízprávy.cz informovaly, že poslanci ukajinského parlamentu si ztrojnásobili platy. Tuto informaci nadšeně napsal na Facebooku Andrej Pavlovski, člen předsednictva strany Vlast. Současně s tím informoval, že se lidem zvýší komunální poplatky. Nedávno přitom premiér Jaceňuk odmítl jakékoliv zvyšování sociálních dávek. „V této fázi země nemá takové zdroje, protože všechny zdroje jsou zaměřeny na obranu, bezpečnost, armádu, tanky, zbraně, aby se posílila bezpečnostní linie, stavba státní hranice,“ vysvětloval.

Z Facebooku Tomáše Haase:

Trochu optimistických zpráv z podvečerního Kyjeva

Kyjev požaduje aby Rusko bylo vyloučeno z pozorovacívh misí OBSE

Důvodem je tvrzení, že ruští důstojnící v misích pracují jako agenti ruské rozvědky

Řekl to na Kyjevské televizní stanici Kanál 5 místpředseda poslaneckého klubu Jatseňukovy "Lidové fronty" Andrej Teteruk.

"V některých situacích byly pozice mise použity vzápětí po tom, co je mise opustila k cílení nástřelných výstřelů. To stačí k tomu, abychom jm přestali věřit. Dodávají nepříteli zprávy o bojovém postavení a početním stavu našich jednotek a ostatní informace důležité pro rozhodování v bojových situacích" řekl Teteruk.

-----

Takže už víme, co Porošenko myslel těmi ruskými vojáky na Ukrajině.
Není divů, že má Ukrajinská armáda takové úspěchy.
---

Ukrajinští poslanci: Příměří jsme použili k přípravě útoků na Krymu, Doněcku a Lugansku

Ukrajina používá příměří, aby shromáždila síly a mohla dobýt zpět oblasti kontrolované nepřítelem. Řekl to na Kanálu 5 poslanec "Lidové fronty" Andrej Teteruk.

Podle něho je dnes Ukrajinská armáda mnohem silnější, než před rokem.

"Největším dosaženým úspěchem je v tomto roce to, že jsme si uvědomili, že nejen můžeme zastavit nepřítele, ale také denní akumulací síly, budeme moci obnovit naše hranice, do podoby, kterou měly v roce 1991", řekl Teteruk.

Podpořil jej poslanec "Porošenkova blok" Ivan Winnick, který ujišťoval diváky, že Ukrajina bude brzy schopna odolat nepříteli a to i ve vzduchu a na moři.

"Ukrajina používá tento čas k obnově naši armády, aby mohli čelit hrozbám, včetně odraženínepřítele ve vzduch i na moři, vzhledem k tomu, že jsme v prvních devět měsících vytvořili jednu z nejúčinnějších armád v Europe, tedy, že jsme vytvořili armádu ve výši 250 tisíc lidí, to je fakt, "- řekl Winnick.

"Ukrajina za poslední rok osvobodila většinu území pod ruským vlivem. A zbývá osvobodit jen několik malých území. Krym a okupovaná území regionů Doněck a Lugansk", řekl poslanec Porošenkova bloku.
---

Poroshenkova cenzura: SBU a státní zástupci chtějí zavřít noviny "Vesti"

Bezpečnostní služba Ukrajiny obvinila populární list z podpory separatismu a "nelegitimních zdrojů financování."

Obvinění bylo oznámeno v prohlášení SBU Valentin Nalyvajčenko po zasedání parlamentního výboru pro prevenci a boj proti korupci, které cituje Espreso TV.

"Teď soud projednává důkazy ve věci "Vesti", poskytnuté bezpečnostními složkami a ministerstvem spravedlnosti", řekl Nalyvajčenko.

Postavení jeho úředník ministerstva vysvětlit takto:
Stanovisko jeho ministerstva vysvětlil jeden z jeho úředníků takto "list podporuje separatismus a má "neprůhledné zdroje financování."

Připomeňme, že na konci března tohoto roku, byly Kyjevským okresním správním soudem zahájeno řízení, němž Kyjevské státní zastupitelství požaduje zákaz novin "News" a časopisu "News Reporter " na základě obvinění z publikací zaměřených na porušení územní celistvosti Ukrajiny.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jav

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…