Analytik Janda: Co budeme dělat se statisíci uprchlíků? Na to mají odpovědět intelektuálové, ne se pohoršovat nad tím, že lid má strach. Jinak se zboří demokratický systém

17.06.2015 8:41

Pocit nebezpečí a hněv, který v občanech evropských států vyvolávají davy uprchlíků, může podle Jakuba Jandy z think-tanku Evropské hodnoty zásadním způsobem změnit tvář našeho kontinentu. Dokonce prý hrozí, že dojde ke zboření demokratického systému.

Analytik Janda: Co budeme dělat se statisíci uprchlíků? Na to mají odpovědět intelektuálové, ne se pohoršovat nad tím, že lid má strach. Jinak se zboří demokratický systém
Foto: Archiv JJ
Popisek: Jakub Janda, aktivista z lobbistického spolku Evropské hodnoty

„Úplně sdílím zděšení z tekutého hněvu vycházejícího ze strachu, který reaguje na migrační debatu. Budeme se dozvídat hrozné věci, stejně jako nám tu budou narůstat hnutí volající po radikálních řešeních,“ vykreslil Janda na svém facebookovém profilu.

Nejhorší věcí, která se nám dle něj v této souvislosti může stát, je situace, kdy lid přestane naslouchat inteligenci. Ta by se dle Jandy neměla omezit na pohoršování, jak je její národ xenofobní či vystrašený, ale měla by hledat odpovědi na uprchlickou krizi. Pokud intelektuálové tuto roli plnit nebudou, otevře se prý cesta „české Le Penové“ a je prý dokonce možné, že dojde k pádu liberálně demokratického systému.   

Další změnou, bez které se zřejmě Evropa v brzké budoucnosti neobejde, je dle Jandy zrušení Schengenu. „Ať už s kvótami nebo bez, bez kontrol na vnitřních hranicích se brzy neobejdeme. Samozřejmě si plně uvědomuji, jak je věcně i politicky volný pohyb cenný, ale v okamžiku tlaku statisíců z jihu jiné realistické možnosti pro evropské vlády nebudou,“ myslí si Janda.

Plné znění Jandových komentářů na Facebooku: 

Úplně sdílím zděšení z tekutého hněvu vycházejícího ze strachu, který reaguje na migrační debatu. Budeme se dozvídat hrozné věci, stejně jako nám tu budou narůstat hnutí volající po radikálních řešeních.

Chci jenom připomenout, že nejhorší věc, co se nám může stát, je oddělení inteligence od lidu. Tedy stav, kdy vzdělaní a liberálnější skončí u pohoršování se, jak je jejich národ xenofobní či vystrašený. Tím ztratí svojí roli a skončí v bublině. Lepší pole pro nárůst české Le Penové neexistuje.

Rolí intelektuálů není jen banalizace strachu ostatních, ale hledání realistických odpovědí na otázky jako – co budeme dělat se statisíci uprchlíků uvnitř Evropy a miliony dalších, kteří budou brzo na cestě?

Pokud to nezvládneme, zboří se nám základní společenská dohoda a pak liberálně demokratický systém. Ne teď, ale v dalších letech.

------------

Pokud Italové přestanou už i oficiálně dokumentovat migranty a budou je bez zajištění identifikace posílat dovnitř Evropy, skončí Schengen. Alespoň vůči Itálii. V okamžiku, kdy Italové odmítají pomoc dalších členských států v oblasti peněz, lidí a kapacit, nemůžou se divit, že jim nikdo na metodu „zavřeme oči a otevřeme dveře“ nekývne. Několik stovek či tisíc dobrovolně relokovaných ani tento tlak neupustí.

Ať už s kvótami nebo bez, bez kontrol na vnitřních hranicích se brzy neobejdeme. Samozřejmě si plně uvědomuji, jak je věcně i politicky volný pohyb cenný, ale v okamžiku tlaku statisíců z jihu jiné realistické možnosti pro evropské vlády nebudou.

Pocit nebezpečí v občanech evropských států bude brzy velmi silný a princip solidarity ho nezmění. Přijmeme limitovaný počet, ale pak už budeme muset jít po příčinách.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…