Analytik Kotrba k ČSSD: Pučista neumětel, zoufalý lídr a muž proměněný v bláto

31.10.2013 11:18

Podle politického analytika Štěpána Kotrby je třeba se v hysterii uvnitř ČSSD zastavit a zamyslet nad mnoha pozoruhodnými aspekty kauzy. Třeba proč předsedu ČSSD najednou chválí jeho političtí protivníci, nebo proč má najednou takřka neomezený prostor v médiích, které jinak sociální demokracii rozhodně nakloněna nejsou. To vše rozebírá Kotrba na serveru Britské listy.

Analytik Kotrba k ČSSD: Pučista neumětel, zoufalý lídr a muž proměněný v bláto
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka

Předseda Sobotka hned po vyhlášení výsledků označil za hlavního viníka prezidenta Zemana a SPOZ. Ani slovo o tom, že celou kampaň postavil na své osobě a marketingu tvořeném vlastními lidmi. Ani slovo o „studené válce“ s prvním místopředsedou ČSSD, která v kampani dosáhla takových absurdit, že oba vysílali své zvědy zjistit, zda se na místě plánované předvolební akce nenachází ten druhý. Není jasné, kdo s tím začal, ale Sobotka jako předseda, mluvící za celou stranu, tomu měl bránit.

Celý článek Štěpána Kotrby ZDE.

Místo posypání hlavy popelem však Sobotka stále hledal výmluvy. Právě to podle Kotrby bylo tím hlavním problémem, který vedl k tlaku na jeho odvolání. Na nedělním jednání předsednictva došlo dvacet lidí k závěru, že by měl zvážit další působení v čele strany.

Podle Kotrby k tomu skutečně existovaly důvody. „Protizemanovská rétorika předsedy ČSSD, jeho neschopnost zklidnit odbojného senátora Dienstbiera a jeho skupinku pražských aktivistů, předsedův rétorický souboj se SPOZ a hradním kancléřem namísto s TOP 09 a ODS vytvořily z volební kampaně sociální demokracie bramboračku,“ píše.

Podle něj navíc byl volební víkend jedinou příležitostí, jak případnou změnu provést. Před volbami prát špinavé prádlo nešlo a po rozběhnutí povolebních jednání by vše bylo nepochybně složitější.

„Sobotka rozhodnutí svého předsednictva nepřijal a rozhodl se rozjet operaci To-Je-Puč-To-Je-Skandál,“ píše dále Kotrba. A k dovršení všeho se rozhodl jednat s předsedy stran separátně, ČSSD tak měla současně dva vyjednávací týmy.

Média místo toho začala spekulovat o sobotní schůzce špiček Haškova křídla u prezidenta Zemana. A na státní svátek bylo přiloženo pod kotlem demonstrací na Sobotkovu podporu přímo u Masarykovy sochy. Nejvíce prý bylo vidět Jiřího Dienstbiera, který od prezidentské volby vede s vítězným Milošem Zemanem zcela otevřenou válku.  

Michal Hašek byl označen za „pučistu“ a stal se hlavním terčem. Začaly se podepisovat petice, Facebookem kolovaly jeho kontaktní údaje, společně s výzvou, ať mu lidé hezky od plic řeknou, co si myslí. A korunu všemu nasadil Sobotka, když odmítl přijít na oslavy státního svátku.

Druhý den prý udělal chybu Michal Hašek, když v Interview s Danielou Drtinovou schůzku u prezidenta zapíral jak malé dítě. Jenže hned následujícího dne Sobotka přivedl před novináře zlomeného hejtmana Chovance, který přiznal úplně vše a pohovořil o „morální kocovině“ ze svého dosavadního jednání. Podle Kotrby se jednalo o „čínskou sebekritiku“. „Vidět, jak se jeden člověk mění v bláto před posměšnýma očima novinářů, není nic hezkého,“ popisoval Kotrba.

Podle něj jsme v posledních třech dnech zjistili několik věcí. Například, že Michal Hašek neumí udělat pořádně puč - jeho pokus byl legrační, zmatený a nedomrlý. Rovněž se však ukázalo, že Bohuslav Sobotka neumí řídit stranu, ani zachovat v době krize klid. Navíc veřejnou eskalací sporu poškodil sociální demokracii. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…