Analytik Kotrba napsal, jak podle nového zákona v Rusku dopadnou "nežádoucí"

16.05.2015 16:33

Ruský parlament projednává zákon, na základě kterého by mohl soud trestat odnětím svobody „nežádoucí“ představitele zahraničních nevládních organizací. Analytik Štěpán Kotrba dnes na svém Facebooku informoval, že prý ruská duma dnes ve druhém čtení zákon přijala, a následně popsal, jak by mohl vypadat v praxi.

Analytik Kotrba napsal, jak podle nového zákona v Rusku dopadnou "nežádoucí"
Foto: archiv
Popisek: Mediální a politický analytik Štěpán Kotrba

Pokud by se podle Kotrby shledala nějaká mezinárodní nevládní organizace s působením v Ruské federaci za nežádoucí, mohl by zákon tvrdě zakročit a pozastavit její působnost. „Nebude jí dovoleno zveřejňovat žádné informační materiály a šířit informace jakýmkoliv způsobem, včetně internetu,“ napsal Kotrba.

Podle analytika budou v případě úsudku, že jde o „nežádoucí“ organizace, okamžitě pozastaveny její bankovní účty, ale „zůstane povoleno pouze dokončit placení daní, mezd, zaplacení pokut a náhrad škod“.

V usneseném zákoně je údajně stanovena i částka, kterou bude muset vedení „nežádoucí“ organizace zaplatit. Má jít o částku v rozmezí 300 000 až 500 000 rublů, či dokonce trest odnětí svobody až na šest let.

Celý text Štěpána Kotrby:

Státní duma přijala jednomyslně ve druhém čtení návrh zákona o "nežádoucích zahraničních organizacích". Každá zahraniční nebo mezinárodní organizace může být nazývána "nežádoucí", pokud je v její činnosti nalezena "hrozba pro základy ústavního systému Ruské federace, obranu země nebo národní bezpečnost".

"Nežádoucí zahraniční organizace" by podle zákona měla pozastavit činnost všech oddělení a poboček v Rusku, a nemůže vytvořit nové, musí uzavřít všechny existující programy a projekty, a nesmí zahájit nové. Nebude jí dovoleno zveřejňovat žádné informační materiály a šířit informace jakýmkoliv způsobem, včetně internetu. Pokud je nežádoucí organizace zakladatelem hromadných sdělovacích prostředků, budou pozastaveny. Také je jí zakázáno působit jako organizátor veřejných akcí a shromáždění, a dokonce se jich nebude mít možnost ani účastnit. Její bankovní účty budou blokovány, zůstane povoleno pouze dokončit placení daní, mezd, zaplacení pokut a náhrad škody. Banky nebudou moci provádět žádné finanční transakce takovéto organizace. Každý příkaz k platbě budou banky povinny hlásit FSB. A to zase bude muset informovat generální prokuraturu a ministerstvo zahraničí o snaze organizace o finančně nežádoucí pohyb. Na rozdíl od zákona o "zahraničních agentech" nebude možné organizaci vypsat ze seznamu, pokud generální prokurátor a ministerstvo zahraničí rozhodnou, že organizace je "nežádoucí" .

Trestní zákoník zavedl nový článek, podle kterého vedení nevyžádané organizace bude trestáno pokutou 300 až 500.000 rublů či trestem odnětí svobody na dobu až 6 let. . Kromě toho, "provádění činností" takovéto organizace na území Ruské federace, se bude trestat i na základě nového článku správního řádu pokutou 5 až 15.000 rublů pro jednotlivce a až 100 tisíc rublů pro právnické osoby.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ste

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…