Analytik Macháček: Střední Evropa odnese Brexit nejvíce. Před Putinem nás zachrání jen rychlé přijetí eura

29.06.2016 8:44

Nad tím, jaké bude mít brexit důsledky, se v dnešních Lidových novinách zamýšlí publicista a šéf Institutu pro politiku a společnost Jan Macháček.

Analytik Macháček: Střední Evropa odnese Brexit nejvíce. Před Putinem nás zachrání jen rychlé přijetí eura
Foto: Hans Štembera
Popisek: Brexit, ilustrační koláž

Důsledky britského referenda o vystoupení z Evropské unie lze podle Macháčka rozdělit do čtyř oblastí.

Británie směřuje do politického chaosu

První se týká Británie samotné. Zdá se, že Británie směřuje do politického chaosu, nejistoty a krize. Změní se vedení Konzervativní strany, kterou převezmou zastánci brexitu, ale nebude to vůbec jednoduché, protože například většina členů parlamentu za Konzervativní stranu si přeje či přála v EU zůstat. Stejný průvan se odehraje v Labouristické straně, kde už rezignovala skoro celá stínová vláda. Lídrovi labouristů, radikálnímu socialistovi Jeremymu Corbynovi, je právem vyčítána příliš vlažná podpora setrvání Británie v EU.

Do toho zde máme podpisovou akci, která žádá opakování referenda (a změnu pravidel) a kterou podepsalo už přes tři miliony Angličanů. Stále více se v posledních dnech mluví o tom, že v Británii možná brzy budou nové parlamentní volby a nelze vyloučit vznik nové proevropské strany nebo hnutí.

Lze očekávat, že to ostrovní království odnese mírnou či větší recesí, ta ale jednou skončí.

Dvě možné odpovědi na brexit

Druhou oblastí je odpověď zbytku členských zemí EU. Sváří se tu dva přístupy a oba mají svou dávku racionality. Přístup francouzský, který zastává i německá levice, je být přísný a rychlý a nic Británii neusnadňovat. Jde o to, že není v zájmu zbytku EU, aby byl příklad odchodu Anglie přitažlivý pro další potenciální secesionisty. Ještě důležitější a racionálnější je ale argument, že čím rychlejší rozvod, tím menší a kratší bude nejistota, protože prokrastinace a nejistota rovná se ekonomická zhouba.

Druhý přístup naopak velí být vůči Británii co nejvíce vstřícný, shovívavý a džentlmenský s důrazem na zachování blízkých a přátelských vztahů v budoucnu. Je to asi o něco lepší přístup, potenciální další uprchlíky z EU bude asi dobré odrazovat nějak jinak.

Třetí oblastí je globální ekonomika. Způsobí brexit globální ekonomickou krizi? Jsou tací, kteří se domnívají, že ano. Zvláště kdyby se přidalo prudší zpomalení v Číně. Jenže to nikdo nedokáže spočítat.

Země Visegrádu by měly přijmout euro

Vůbec v nejhorší situaci je ale po referendu podle Macháčka postkomunistická střední a východní Evropa. Oslabené a dezintegrované Evropské unie bude využívat Vladimir Putin na plný plyn a bude tak činit právě v zemích, které zná, kde má sítě agentů a spolupracovníků, a v zemích, kde nemá liberální demokracie tak silné kořeny.

Země Visegrádu by podle Macháčka měly zvážit rychlé přijetí eura, jinak budou v EU bez Británie plně marginalizovány a ocitnou se na okraji.

reklama

autor: vam

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …