Analytik Robejšek: Evropská unie spadla do jámy a zahrabává se čím dál hlouběji

22.04.2014 10:02

Dvacet osm členských států Evropské unie se složitě dohaduje prakticky na čemkoliv. V souvislosti s událostmi na Ukrajině se ale začínají častěji objevovat názory, že by měla posílit svou integraci v bezpečnostní oblasti, zejména začít tvořit společnou obrannou politiku. Politolog Petr Robejšek nad tím v rozhovoru pro think tank Evropské hodnoty nevěřícně kroutí hlavou.

Analytik Robejšek: Evropská unie spadla do jámy a zahrabává se čím dál hlouběji
Foto: Archiv PR
Popisek: Petr Robejšek

Podle Robejška bychom se v situaci, kdy nějaký model nefunguje, měli být schopni zeptat, zda ten model sám o sobě není chybný. A společná zahraniční politika EU, stejně jako její ambice být světovou politickou mocností, jsou podle něj právě příkladem tohoto „chybného modu“. Podle něj je logické, že dvacet osm států se zkrátka nemůže shodnout na zahraniční, nebo bezpečnostní politice. Proto si myslí, že hlavním problémem Evropské unie jako globálního hráče jsou příliš vysoké ambice.

Řešením podle něj může být buď to, že se zúží počet rozhodujících zemí, což už se v krizových okamžicích fakticky děje. Trvale je to však neudržitelné, protože zbývající desítky členů se také budou hlásit se svým názorem. Druhou možností pak je zříci se některých rozměrů politiky.

„Idea, že z Evropy růstem vzniknou Spojené státy evropské, je právě ta zásadní chyba,“ říká k tomu politolog. Podle něj je zjevné, že EU má stále nejvíce zájmů v oblasti vzájemného obchodu, a proto by si měla jasně říci, že jejím hlavním zájmem je být zónou volného obchodu a další ambice, zejména ty směrem navenek, korigovat. A jako silné ekonomické uskupení by se časem mohla propracovat i k pozici významného světového hráče.   

V současnosti se ale v EU začínají objevovat naopak nápady na společnou armádu a další bezpečnostní aktivity. Robejšek k tomu připomíná staré moudrosloví: „Když si spadl do jámy, přestaň kopat“. A EU podle něj v té jámě je.

„Evropská unie tu jámu prohlubuje. Přitom je třeba ji naopak navršovat a dostat se z ní ven. To znamená redukovat své ambice,“ říká Robejšek. To je podle něj jediná cesta, aby EU někdy mohla být brána vážně jako globální aktér. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…