Analytik Roberts: Jsem hrdý Američan. Ale má vláda nás žene do světové války, která může způsobit zánik života

25.06.2014 10:23

Americký analytik a někdejší náměstek ministra financí ve vládě Ronalda Reagana Paul Craig Roberts se ve svém včerejším komentáři zamýšlí nad americkou a ruskou zahraniční politikou. Roberts vítá Putinovu žádost ruského parlamentu, aby odvolal povolení použít sílu na ochranu ruské menšiny na území Ukrajiny. Obává se, že Obamova amatérská zahraniční politika může vést ke světové válce.

Analytik Roberts: Jsem hrdý Američan. Ale má vláda nás žene do světové války, která může způsobit zánik života
Foto: Fanpop
Popisek: Americký prezident Barack Obama

Roberts píše, že Putinovo rozhodnutí vzdát se práva zasáhnout ve prospěch ruské menšiny na Ukrajině vnímají neokonzervativci z Washingtonu jako důkaz Putinovy slabosti a strachu. Podle Robertse nyní Washington vybízí svoji pátou kolonu, tedy nevládní oranizace, aby zbagatelizovaly Putinovu snahu postavit se za ruskou menšinou ohrožovanou ukrajinskými radikály.

„Pokud tato propaganda uspěje, Putin bude muset řešit pouliční masové protesty. Zdání jeho slabosti velmi povzbudí Washington, jehož propagandě podléhá čím dál tím více mladých Rusů. Ti mají americkou propagandou doslova vymyté mozky," je přesvědčen Roberts. Zároveň dodává, že Putinova sázka na diplomacii nakonec převládne nad hrozbami a vyhrožováním, které zastává Washington.

V další pasáži svého zamyšlení Roberts cituje Putina. „Rusko ani já sám nechceme dělat problémy, proto budeme americké provokace ignorovat. Jediné, co chceme, je najít mírové řešení pro všechny zainteresované strany konfliktu." Dále Roberts krtizuje postoje Washingtonu v otázkách sankcí. Podivuje se nad tím, jak někdo může věřit tomu, že by ruské jednotky měly pochodovat do zemí východní Evropy. Odsuzuje připodobnění Putina k Hitlerovi.

Roberts je rovněž přesvědčen, že Velká Británie je pouhým vazalem Spojených států amerických a Putin to prý dobře ví. Britský premiér David Cameron je pro něj stejný zaprodanec jako Tony Blair. Proto se ve své diplomatické snaze spoléhá především na Německo a Francii. Obě tyto země jsou podle Robertse ekonomicky provázané s Ruskem a nemohou si tak dovolit pokračovat v dětinské zahraniční politice po vzoru USA a jeho britského vazala.

Celý článek v angličtině najdete ZDE.

„Snaha vyhrožovat Francii tím, že vyberu z její největší banky 10 miliard dolarů, pokud se nepřizpůsobí zájmům Washingtonu, byla opravdu hloupá. Pokud by to Američané opravdu udělali, banka by zkrachovala a skončila by na Wall Street," odkrývá Roberts zákulisní praktiky americké zahraniční politiky a dodává: „Jestliže má Německo a Francie zbytek důstojnosti a chtějí zůstat nadále seuverénními zeměmi, tak Washington odmítnou a nenechají ze sebe dělat užitečné idioty jenom proto, aby získaly Spojené státy větší vliv a jeji banky větší zisky.

„Jsem hrdým Američanem, ale musím dnes stát proti této nešťastné politice Washingtonu, která vede svět do záhuby. Vzhledem k zaslepenosti a aroganci mé vlády nemohu nevidět, že Spojené státy mohou způsobit zánik života na naší planetě," zakončuje Roberts emotivně svůj kritický komentář.  

reklama

autor: pro

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…