Analytik Schneider je hrdý na Babiše. Zastavil pokus o vývoz „demokracie“ do Běloruska

13.09.2020 9:44

Český premiér Andrej Babiš (ANO) na setkání lídrů zemí Visegrádské čtyřky odmítl společné setkání s představiteli běloruské opozice. Analytik Jan Schneider je na jeho rozhodnutí hrdý. Podle jeho názoru Babiš ukázal, že odmítá hrát hru Západu na export demokracie.

Analytik Schneider je hrdý na Babiše. Zastavil pokus o vývoz „demokracie“ do Běloruska
Foto: Hans Štembera
Popisek: Analytik Jan Schneider

Předseda vlády Andrej Babiš odmítl setkání premiérů V4 s představiteli běloruské opozice. Své rozhodnutí odůvodnil tak, že nechce nahrávat autoritářskému prezidentovi Běloruska Alexandru Lukašenkovi, který tvrdí, že protesty proti němu, které trvají už několik týdnů, jsou organizovány ze zahraničí, mimo jiné i z České republiky a z Polska.

Podle analytika Jan Schneidera udělal Babiš dobře, když se s představiteli běloruské opozice odmítl setkat.

To je nutno ocenit, protože zejména protirežimní běloruská propaganda by toho jistě zneužila, kdyby se premiéři nechali Poláky překvapit a vtáhnout do nějaké špinavé hry. A běloruská vláda by zase měla další doklad českého vměšování do jejich vnitropolitické situace,“ napsal Schneider v textu pro První zprávy.cz.  

Podle Schneidera by se současné protesty v Bělorusku pak daly vykládat jako další pokus Západu o vývoz demokracie, kde se však podle analytika vůbec nejedná o demokracii, ale o ekonomické zájmy.

„A tak se místo soupeření kapitalismu se socialismem začala vyvážet svoboda, demokracie a lidská práva, a to způsobem, který nepřežily již statisíce lidí, a milióny dalších, kterým tyto ‚láskyplné‘ mise roztřískaly domovy, se staly nechtěnými válečnými uprchlíky. Dlužno dodat, že předtím nebyl uskutečněn průzkum, který by zjišťoval, zda je vůbec o tyto nabízené komodity v cílových zemích zájem, nota bene v kvalitě, v jaké byly tyto ‚západní hodnoty‘ k vidění v realitě západního světa. Ani vodopády oslavných řečí o ‚svobodě‘ ho nepřiblížily ke spravedlnosti, kterážto jest zase ústřední hodnotou onoho údajně necivilizovaného ‚zbytku světa‘. Vnucený export oněch ‚nejvyšších západních hodnot‘ ve svých důsledcích znamenal pouze změny vlád v cílových zemích. Exportéři říkali, že jim jde o změny těch ‚zaostalých a lidských práv nedbalých režimů‘. Ve skutečnosti ale ty režimy v podstatě zůstaly! Změnilo se pouze personální obsazení místních vlád tak, aby byly vstřícnější k tomu, co bylo samotnou podstatou všech těch šarád, totiž k ekonomickým požadavkům expandujícího Západu, které nezbytně následovaly. To bylo v případě těch šťastnějších zemí. V jiných zemích jim totiž spadla svoboda z nebe, ve formě bomb, a zase i v těchto případech byly šťastnější země, kde nebyl použit ochuzený uran,“ poznamenal Schneider.

Babiš tedy podle jeho názoru udělal opravdu dobře, když setkání s běloruskou opozicí odmítl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…