Analytik Šonka, známý z ČT, přišel s nápadem na využití migrantů: Své jazyky umí, tak by v nich měli monitorovat internet

22.04.2018 16:22

Politolog Jaroslav Šonka, jenž je častým hostem České televize v diskusích o Německu, se na serveru Aktuálně.cz vyjádřil k útoku na mladíka s jarmulkou v Berlíně. A přišel i s nápadem.

Analytik Šonka, známý z ČT, přišel s nápadem na využití migrantů: Své jazyky umí, tak by v nich měli monitorovat internet
Foto: Hans Štembera
Popisek: Německá vlajka

„V Berlíně tento týden došlo k incidentu, při kterém arabský mladík zaútočil na mladíka s kipou (jarmulkou). Napadený se bránil a incident natočil na svůj mobil. Hledaný útočník, který pochází ze Sýrie a do Německa přišel jako uprchlík v roce 2015, se pak sám přihlásil na policii,“ popsal Šonka s tím, že nejde o ojedinělý případ antisemitismu. Obavy jsou tak podle jeho slov namístě. 

„Můj přítel Sergej Lagodinsky, mladý aktivista Židovské obce v Berlíně, popisuje na Facebooku svůj pocit člověka sedícího v metru vedle arabských mladíků, který si chce otevřít hebrejskou knihu. Tím poukazuje na pocity ohrožených osob a sám si dodává odvahu. Na onom posledním případě útoku je ovšem zajímavá identita napadeného. Je to Arab s izraelským občanstvím, který celou záležitost pojal investigativně. Chtěl prostě vědět, jaké to je prezentovat se na veřejnosti jako žid,“ sdělil dále Šonka svůj postřeh.

Původní text ZDE.

„Úřady dnes mají problémy s nedostatkem tolerance a s útoky lidí, kteří jsou ovšem jen zřídkakdy z oněch krizových oblastí jako Sýrie, ale například z Tuniska či Alžírska. Vykázat je zpět do jejich zemí původu není snadné – ony je totiž nechtějí. Ale v celém komplexu nejsou jen nevýhody. Minulá migrace do země přivedla lidi, kteří mohou kvalifikovaně posuzovat nebezpečí v kontextu policejní práce a monitorovat internet v nejrůznějších jazycích. Před deseti lety policie pochopila, že takové lidi potřebuje, a první policisté z tohoto okruhu muslimských zemí na scénu vstoupili s velkou slávou,“ uvádí rovněž Šonka.

Zároveň pak podotkl, že předhazovat Němcům přehnanou traumatizaci reflexí holokaustu, a tak je přesvědčit, že se dnes uprchlíci nemají přijímat, je naprosto chybným myšlenkovým obratem. „To zdaleka neznamená, že je celá věc jednoduchá. Ale dělit svět na jakési ‚my a oni‘ není receptem na dnešní problémy,“ podotkl následně politolog. 

Závěrem pak poznamenal, že uprchlíci jsou věcí složitou, protože jsou mezi nimi i maskovaní zločinci. „Ale je to problém velmi podobný onomu problému s neonacisty – a to jsou Germáni jako poleno. Dělicí linie prochází nikoli mezi národnostmi, ale mezi zlými a hodnými lidmi,“ uzavřel.

reklama

autor: vef

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …