Analytik: Vladimir Putin nesundal mocného manažera, svého přítele, náhodou. Může to být začátek změn

19.08.2015 10:01

Ze světa přicházejí další ohlasy na rezignaci šéfa ruských železnic Vladimira Jakunina, který patří mezi nejbližší přátele prezidenta Vladimira Putina. Podle Reuters i experta na Rusko Leonida Beršidského Jakuninovi zlomilo vaz špatné hospodaření a také podezření z korupčního jednání.

Analytik: Vladimir Putin nesundal mocného manažera, svého přítele, náhodou. Může to být začátek změn
Foto: Archiv VJ
Popisek: Vladimir Jakunin

Podle Reuters je Jakuninův přechod z čela státního kolosu do senátorské funkce jasnou degradací. Agentura také připomíná, že Jakunin řídil ruské železnice deset let a s Putinem se znají od začátku 90. let, kdy v Petrohradu společně zakládali elitní bytové družstvo. „Není zcela jasné, proč se Jakunin rozhodl pro ceremoniální post senátora, v každém případě bude v senátu zastupovat enklávu Kaliningrad,“ uvádí Reuters. Informace o změně ve vedení ruského státního podniku již také komentoval mluvčí Ruských železnic Grigorij Levčenko. „Jakunin měl v plánu se po volbách připojit k horní komoře parlamentu. Politické vedení země mu předložilo konkrétní nabídku a on ji přijal.“

Celý text v angličtině najdete ZDE

Reuters dále cituje nejmenovaný zdroj, podle kterého by se měl sedmašedesátiletý Jakunin stát místopředsedou senátu. Jeden z nejbližších spolupracovníků ruského prezidenta rezignoval přesto, že vloni podepsal smlouvu na tři roky. Když se dostaly informace o jeho rezignaci na veřejnost, údajně byl na dovolené. „Jeho rezignace znamená, že se muselo v posledních dnech stát něco opravdu vážného. Něco se prostě pokazilo,“ zmiňoval v reakci editor ruského vydání magazínu Forbes. Jakunin byl vždy považován za nejvěrnějšího podporovatele prezidenta Putina. Tvrdil o něm, že vyvedl zemi z chaosu a obnovil její sebeúctu.

„V loňském roce jsme zjistili, že pod vedením Jakunina Ruské železnice platily miliardy dolarů soukromým dodavatelům, u kterých nebylo možné zjistit skutečné vlastníky. Jakunin ovšem vždy jakákoli obvinění a zprávy Transparency International o korupčním jednání odmítal. Tvrdil, že na Západě je korupce mnohem rozšířenější, protože tam je mnohem větší majetek k odcizení,“ píše Reuters. Své umístění na jmenný seznam podléhající sankcím hodnotil jako důsledek služeb, které odváděl pro Putina a svoji vlast. „Mé jméno se nachází ve velmi dobré společnosti. Nebudu skrývat, že jsem se zařazením na ten seznam cítil polichocen. Všichni na seznamu jsou pozoruhodní lidé, kteří udělali pro Rusko hodně.“

Svůj pohled na Jakuninovu rezignaci nabízí také známý kritik Putinova režimu Leonid Beršidskij, který žije v Německu. Ve svém komentáři publikovaném na Bloombergu konstatuje, že si možná ruský prezident uvědomil, že v těžkých ekonomických časech by měli v čele velkých státních firem stát spíš nejlepší manažeři než kamarádi. „Jakunin za sovětské éry sloužil 22 let jako zpravodajský důstojník v KGB a působil mimo jiné v New Yorku. Zatímco Putin dosáhl jen skromného postavení ve východním Německu. Každopádně se oba tehdy neznali a seznámili se až poté, co se stal Putin zkraje 90. let místostarostou Petrohradu. Především díky vazbám na Putina se stal Jakunin v roce 2005 šéfem Ruských železnic,“ píše Beršidskij.

Celý text v angličtině máte k dispozici ZDE

Beršidskij upozorňuje na nepříliš úspěšné manažerské Jakuninovy kroky. „Železniční síť se za jeho desetileté vedení nijak nerozšiřovala. Průměrná rychlost nákladních vlaků se mezi lety 2004 až 2014 dokonce snížila o 5 %, což naznačuje špatnou údržbu. V loňském roce se společnost dostala do ztráty 99 miliard rublů, z čehož Jakunin obvinil vládní rozhodnutí zmrazit železniční tarify pro ropné společnosti,“ poukazuje Beršidskij a tvrdí, že skutečným důvodem problémů byl téměř trojnásobný nárůst provozních nákladů. „Jakuninovi osobně se však dařilo velmi dobře. Protikorupční aktivista Alexej Navalnyj zdokumentoval výstavbu rozlehlých nemovitostí v okolí Moskvy. Zjistil také, že Jakuninův syn, bohatý hoteliér, zneužíval svých rodinných vazeb a značně se na železničním monopolu obohatil.“

„Jakunin a šéf ropné společnosti Rosněfť Sečin byli navíc v loňském roce vyzváni vládou, aby zveřejnili své příjmy. Oba vysocí manažeři něco takového rezolutně odmítli a Jakunin dokonce vyhrožoval, že odejde do soukromého sektoru. V březnu bylo nakonec Jakuninovi, Sečinovi i šéfovi Gazpromu Millerovi řečeno, že své příjmy zveřejňovat nemusí. Jakunin tak o dva měsíce později přesto učinil. Zveřejnil, že jeho plat se pohyboval mezi 82 000 až 113 000 dolary měsíčně,“ píše Beršidskij s tím, že tato částka se zdá vzhledem k opulentnímu životnímu stylu Jakunina příliš nízká.

Beršidskij také připomíná, že Jakunin patří k nejhlasitějším kritikům Západu a bezpodmínečně podporuje Putinovu zahraniční politiku. „Ve svém nedávném textu napsal Jakunin, že nižší ceny za ropu jsou výsledkem americké globální finanční války. Globální finanční systém je dle jeho mínění nástrojem nadnárodních finančních oligarchů, kteří prý chtějí připravit o peníze rozvojové země a nastolit globální nadvládu Spojených států. Ruští blogeři podrobili nesourodý text značné kritice a webová stránka s textem se nakonec zhroutila. Poslední kapkou bylo začátkem měsíce zadržení šéfa lotyšské železnice Ugise Magonise, který je ženatý s Jakuninovou neteří,“ poukazuje Beršidskij na další skandál spojený s Jakuninem.

„Tak či onak se stal starý Putinův přítel přítěží a nyní elegantním způsobem odchází do důchodu. Volba příštího šéfa Ruských železnic nabízí otázku, jestli bude pro Putina klíčová jeho loajalita či půjde také o jeho manažerské schopnosti. Bude zapotřebí mnohem přísnější dohled nad kontrolou nákladů. K tomu bude nutné zabývat se více korupčním jednáním ve všech větších státních podnicích. Pokud bude Jakunin nahrazen odborníkem bez vazeb na Putina, mohou být změny ve společnostech Gazprom a Rosněfť okamžité. Pokud Jakunina naopak vystřídá další Putinův kamarád, bude to znamenat, že Putin věří, že k udržení jeho moci bude stačit propagandistické mašinérie. Bez ohledu na to, co se ve skutečnosti děje,“ uzavírá Berdšidskij.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…