Analytik natvrdo: Pozemní operace Západu posílí islamisty. Boj s IS zabere až deset let

18.11.2015 22:38

Bezpečnostní analytik Univerzity obrany a poradce ministra obrany Lukáš Dyčka, teolog a filozof Tomáš Halík a analytik Břetislav Tureček ve středečních Událostech, komentářích České televize diskutovali o pátečním pařížském teroru. Halík zmínil násilí v počítačových hrách. Přidal ale zásadní varování. Boj proti radikálům prý bude trvat ještě dlouho.

Analytik natvrdo: Pozemní operace Západu posílí islamisty. Boj s IS zabere až deset let
Foto: wikipedia
Popisek: Vlajka Islámského státu

Informace přímo z Paříže do studia sdělil zpravodaj ČT Martin Jonáš. „Bylo vystřeleno pět tisíc nábojů a policie dokonce použila raketomet,“ prozradil hned v úvodu zpravodaj. Ve Francii prý ale velmi dobře vědí, že boj s Islámským státem bude složitý. Zvláště pozemní operace by byla velmi komplikovaná.

Dyčka doufal, že se Západ bude držet dál od pozemní operace. „To by přineslo islamistům jen další podporu,“ varoval analytik. Místo Západu by měli islamisty porazit Kurdové, Syřané či Iráčané, kteří tak budou moci ukázat, že jsou schopni převzít odpovědnost za osud svých zemí. Z tohoto důvodu ale bude boj s radikály trvat velmi dlouho. Možná ještě osm až deset let.

Podle Dyčky se možná bude muset „opevnit“ i Evropa, zpřísnit svůj poměr k nim. Síla Islámského státu totiž spočívá v ideologické síle, kterou mohou vzít za svou i někteří běženci.

Svůj pohled přidal i Halík, který do studia telefonoval z USA. Podle jeho názoru se musíme podívat na kořeny radikalizace muslimů, ale i Evropanů. Hraje v tom role určitá frustrace , ale také určitá fascinace násilím. „Víte, násilí se hojně používá v počítačových hrách a ty jsou rozšířeny i u nás,“ posteskl si Halík.

Následně prozradil, že téma uprchlické krize rezonuje i v USA. Tohoto tématu se chopil „populista Trump“, jak ho popsal host, ale na problém s uprchlickou krizí upozorňují i další politici. My ale nesmíme dovolit, abychom muslimy a islamisty házeli do jednoho pytle. Tím bychom Islámskému státu v podstatě nahrávali. „Když se u nás bude mluvit jako o nepřátelském zrůdném náboženství, které by se mělo zakázat, tak ti islamisté budou mít úspěch,“ varoval Halík.

Zvěrstev se dopouštěli i křesťané

Posední slova přidal analytik Břetislav Tureček. Ten poukázal na příklad jednoho mladého Turka, který se chtěl stát zbožným, více než jeho vrstevníci, ale dostal se do hledáčku tajných služeb. Nakonec jako možný terorista prožil neoprávněně pět let na Guantánamu, aniž by se něčeho dopustil. A to je problém. Aby toho nebylo málo, musíme se podívat na to, jakým způsobem se s radikály vypořádávají např. v Saudské Arábii.

Nesmíme prý zapomínat ani na to, že se v minulosti zvěrstev dopouštěli i křesťané v občanské válce v Libanonu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…