Komentátor odhaluje pravý záměr Zemana. Boj se, ČSSD

01.07.2013 8:01

Prezident Miloš Zeman chce podle komentátora Petra Holuba zlikvidovat ČSSD a hodlá k tomu využít faktu, že nejsilnější levicová strana je evidentně nekompetentní vyvést ekonomiku z krize. Mnohem spíše než Sobotkovi přerozdělovači mohou značnou část národa oslovit Zemanovi „experti“, usilující o obnovení hospodářského růstu.

Komentátor odhaluje pravý záměr Zemana. Boj se, ČSSD
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman jmenoval Jiřího Rusnoka premiérem

Holub v komentáři pro Lidové noviny píše, že neexistuje důvod, proč by v České republice momentálně měl vyhrávat volby levicový program. Příjmové rozdíly jsou zde nejmenší v Evropě a během krize se ještě zmenšují, a sociální síť je u nás taková, že stát klidně platí matku na mateřské čtyři roky a za nezaměstnané platí nájem, ať je jakkoliv drahý.

Největší problémy podle něj mají lidé, kteří při boomu v minulém desetiletí uvěřili v dlouhodobou prosperitu a nabrali si nejrůznější půjčky a hypotéky, které je nyní táhnou ke dnu. Tito lidé nepotřebují pevnější sociální síť, o které káže ČSSD, ale obnovení prosperity, o kterém vytrvale hovoří prezident Miloš Zeman.

„Zeman nikdy nebyl sociálním demokratem, který by se zaměřoval na pomoc chudším, ale technokratem či „expertem“, který zajistí prosperitu celé společnosti a který je zadobře především s průmyslovými kapitány a finančníky,“ píše Holub. Sociální demokracie prý Zemanovi v roce 1998 pomohla ke vzestupu, nyní mu však pomůže naopak její likvidace.

Proto tedy Zeman nabízí své „odborníky“, aby obnovili růst, což se nepovedlo pravici, a již teď je zjevné, že ani současná ČSSD na něco takového absolutně nemá kapacity. Věří, že tím dokáže ČSSD zničit. Největší levicové straně tak nezbývá, než se prezidentovi bránit. Fakticky strana už několik měsíců nedělá nic jiného, než že zoufale odráží útoky z Hradu.

Prozatím jejich defenziva funguje, především proto, že lidé, kteří by případně byli ochotni přeběhnout k Zemanovi, pořád vidí větší šance na dlouhodobé vysedávání u moci v ČSSD. Navíc získali silného spojence v Miroslavu Kalouskovi, který odmítá legitimitu Rusnokovy vlády.

Prezident se však představil jako důležitý hráč, a i když výsledky premiéra Rusnoka jsou doposud nevýrazné, může podle Holuba přimět střední třídu, aby alespoň přemýšlela o tom, že ji nejlépe pomohou prohradní „odborníci“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…