Analytik předvídá brzký rozpad vlády. Příčinou bude Babiš

11.02.2014 17:45

Skepticky se k délce trvání koaliční vlády vyjadřuje analytik Petr Žantovský. Podle něj stabilitu nového kabinetu ohrožuje především neochota Andreje Babiše uzavírat kompromisy. „Tradiční stranické myšlení, které má vžité sociální demokracie a do jisté míry i lidovci, nutně naráží na zcela apolitický, manažerský přístup Andreje Babiše a jeho hnutí ANO,“ píše Žantovský na serveru Prvnízprávy.cz.

Analytik předvídá brzký rozpad vlády. Příčinou bude Babiš
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš, ministr financí

Připomíná, že podstatou koaliční demokracie je uzavírání kompromisů a dohod. „Což jsou pro Babiše zjevně cizí slova. Dohodu si nejspíše představuje jako stav, kdy ostatní přistoupí na jeho ultimáta, a kompromis považuje za osobní porážku, a proto jej nepřipouští. To je ovšem způsob jednání typický pro monarchii, navíc absolutistickou. V režimu, kdy se mocenské elity musí dohodnout na rozdělení moci i odpovědnosti, to takto dlouhodobě fungovat nemůže,“ míní Žantovský.

Podle něj nemohou ale koaliční partneři ustupovat Babišovi donekonečna.  „Jediný směr, který zbyde, bude vpřed. To znamená do čelní srážky s tím, kdo nás k té zdi zatlačil. A to zase může znamenat jen jedno: rozpad takové koalice. Nevím, zda si Andrej Babiš tyto jednoduché fyzikální poučky připomínal, když tak zarputile vyhlásil boj o své právo nevpustit na svoje ministerstvo náměstky z koaličních stran,“ míní analytik.

„Mýlí se však v podstatě věci. Ministerstvo financí není firma, a už vůbec ne v jeho vlastnictví. Je mu svěřeno do správy veřejností ve volbách, a tato veřejnost má svaté právo kontrolovat, co se se spravovaným statkem děje a je-li využíván k veřejnému prospěchu. A jedna z mála možností, jak tuto kontrolu může volič uplatnit, je skrze koaliční náměstky, u nichž se předpokládá, že nenechají ministra dělat, co se mu zlíbí, a donutí ho brát ohledy na souvislosti okolo,“ upozorňuje Žantovský. Jenže Andrej Babiš podle něj není politikem, nýbrž manažerem, a proto tato jednoduchá pravidla buď nezná, nebo nectí.

Závěrem se analytik domnívá, že nulová ochota Babiše ke spolupráci bude stálým stigmatem celého vládnutí. „Socialisté a lidovci se tak v budoucnu nebudou moci vymlouvat, že nevěděli, s kým ve své koalici mají tu čest. A že to budoucno, v němž se chatrná koalice začne neodvratně rozpadat, je na dohled, je rovněž jasné. Odpočítávání totiž už začalo,“ dodává skepticky Žantovský.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…