Analytik tvrdí, že ČEZ má stále nejvyšší zisky v Evropě

11.05.2010 14:51

Zisk energetického gigantu ČEZ se v prvním čtvrtletí letošního roku propadl na úroveň 17,5 miliardy korun. Podle analytiků je to proto, že došlo ke snížení průměrné prodejní ceny elektřiny v prvním kvartále 2010.

Analytik tvrdí, že ČEZ má stále nejvyšší zisky v Evropě

ČEZ utržil v prvním čtvrtletí o 1,9 miliardy korun méně než ve stejném obdobím loňského roku. Společnost se tak ocitla na předpokládaném desetiprocentním poklesu zisku. l přesto má podle analytika společnosti Atlantik Petra Nováka stále nejvyšší zisky v Evropě.

„Čísla jsou meziročně slabší z důvodu propadu ekonomické aktivity v průběhu roku 2008 a 2009. ČEZ přeprodává elektřinu už za nižší ceny než na první kvartál roku 2009. Propad výkonnosti byl očekávaný a hlavním faktorem je snížená průměrná prodejní cena elektřiny v prvním kvartále 2010," vysvětlil pro Rádio Česko Petr Novák.

Upozornil na to, že rok 2009 byl ještě prodán na vysokých cenách komodit, a proto byl ten rok rekordní. „Nyní se vracíme k výkonnosti roku 2008. Celkově bych ale řekl, že výkonnost a ziskovost ČEZu je opravdu stále enormní a jeho zisková marže je nejvyšší z energetik v Evropě. Je třeba si uvědomit, že desetiprocentní pokles je z výsledků 2009, které byly historicky rekordní," řekl dále v rozhovoru Novák.

Rádio Česko pak k tomu podotýká, že lze brzy očekávat zvýšený zájem po dodávkách elektřiny. Kvůli odchodu hospodářské recese. „Podle mého názoru ale poroste poptávka v České republice meziročně velice omezeně, a bude to do jednoho a půl procenta," doplnil Novák

Čtěte také:
Levice si v případě volebního úspěchu brousí zuby na ČEZ

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…