Analytik zoufal v rádiu: Kéž už by politici dali ekonomice konečně pokoj

08.07.2013 17:41

Vláda premiéra Jiřího Rusnoka už je kompletní, poslední neobsazený post ministra financí dnes přijal Jan Fischer. „Pokud seseká provozní výdaje o dvacet procent, tak se mi bude líbit,“ prohlásil k tomu ekonomický analytik Aleš Michl v rozhlasovém pořadu Dvacet minut Radiožurnálu.

Analytik zoufal v rádiu: Kéž už by politici dali ekonomice konečně pokoj
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Fischer

„Když se podíváte, za jaké blbinky my utrácíme, můžeme ušetřit, aniž bychom omezili ekonomický růst,“ nechal se slyšet ekonom. Připustil, že sice ministr financí nemá pravomoci na to, aby jednotlivým úřadům nařizoval, jakým způsobem mají šetřit, ale lze to prý vyřešit jednoduchým způsobem – poslat jim o dvacet procent méně finančních prostředků na jejich provoz a nechat je, ať si s tím poradí po svém.

Fischer se nechal slyšet, že jednou z priorit je rozpohybování české ekonomiky prostřednictvím investic. „Prorůstová opatření, věda a výzkum, investice, slýchávám to už řadu let. Jenže když nacpeme miliardu korun do vědy a výzkumu, hospodářský růst stejně nejspíše nenastane,“ pronesl Michl skepticky.

Dobrý rozpočet ekonomiku nezachrání

Podnikatelé si podle jeho slov nejvíce přejí klid, nechtějí ani dotace od státu, ani navyšování daní. „Přál bych si, aby politici dali ekonomice konečně pokoj, ale to se zřejmě nestane,“ uvedl s odkazem na skutečnost, že Rusnokova vláda bude u moci jen krátkou dobu.

Michl také připomněl, že se česká ekonomika nachází v nejdelší recesi v historii. Rozpočet vlády proto sice bude muset být úsporný, jako řešení prý ale podle něj pouhé škrty nestačí. Navrhl hned tři možná řešení: „Za prvé lze oslabit měnu, což velmi pomáhá, protože se inkasuje více peněz za prodané výrobky. Za druhé, platy dolů. A za třetí, ceny energií dolů. Jen hlupákům nepadají ceny energie v době recese,“ prohlásil. Vláda se podle jeho názoru musí zabývat tím, jak je možné, že zatímco v USA ceny energií padají, v Evropě se tak zatím neděje.

Hodnotit Fischera jako budoucího ministra financí odmítl. Pouze sdělil, že mu bude v jeho snažení držet palce a počká si na jeho výsledky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…