Analýza: Takto funguje hon na „dezinformační weby“. Založí se neziskovka, která udělá černou práci...

21.11.2017 23:26

Agentura EXANPRO je samostatný analytický prvek nezávislý na jakékoliv instituci. V rámci své výzkumné činnosti zpracovala analýzu fenoménu „konspiračních webů“ a je to skutečně pozoruhodné čtení. Pojednává o tom, jak vlády a média hlavního proudu nechtějí komunikovat s veřejností, a tak se snaží maximálně omezit tzv. alternativní média, kterým se podařilo tuto díru na trhu obsadit. Zpráva obsahuje celkem podrobný mustr, jak se to dělá. Základem jsou „neziskové“ nevládní organizace, které dělají za vlády „špinavou práci“.

Analýza: Takto funguje hon na „dezinformační weby“. Založí se neziskovka, která udělá černou práci...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jakub Janda, aktivista z lobbistického spolku Evropské hodnoty

Agentura nedávno představila analýzu nazvanou „Neoprávněné, nekvalifikované a účelové posudky na téma tzv. dezinformačních webů“. V současnosti podle této studie vznikla situace, kdy mezi vládami a veřejností prakticky nedochází ke komunikaci, média se přidávají na stranu vlád a otázky, které občany pálí, neřeší. O tom vypovídá například zpráva o jednom z příspěvků v pořadu 168 hodin na České televizi.

„Stejná situace panuje i v České republice, kde se česká vláda a státní instituce včetně zpravodajských služeb nezaobírají hledáním a předkládáním pravdy o skutečných příčinách nastalé a stále se zhoršující bezpečnostní situace, nýbrž působí jako prostředníci západních mocností a předkládají veřejnosti cizí pochybné závěry, jež jsou poplatné pouze jednostranné zahraniční politice s hlavním cílem změnit politický režim v Ruské federaci,“ píše se v analýze.

CELOU ANALÝZU SI MŮŽETE PŘEČÍST ZDE.

Jako důkaz jsou přiloženy analýza o přetrvávající studené válce a analýza, jaké všechny světové konflikty jsou ve skutečnosti zástupnou válkou USA s Ruskem.

Lidé si tyto rozpory uvědomují a otázky kladou, ovšem odpovědi na ně nedostávají. Jako příklad je uváděno klamné vyjádření premiéra Bohuslava Sobotky na téma migrace z roku 2015.

„Namísto toho politici pokrytecky hovoří o správné cestě v zájmu evropských demokratických hodnot,“ konstatuje analýza. Zatímco do děl historiků již zprávy o problematických či vyloženě temných kapitolách moderní západní historie (nálety na Srbsko, Irák, Afghánistán) pronikají, média hlavního proudu stále drží „západní“ výklad.

„V situaci, kdy se politici vyhýbají odpovědím a kdy se novináři hlavních sdělovacích prostředků neptají politiků na podstatné záležitosti v oblasti bezpečnosti, zaujímají přirozeně prázdný informační prostor tzv. alternativní weby, jež se i přes své nedostatky snaží hledat příslušné odpovědi na to, co se děje ve světě a jakým směrem se ubírá vývoj bezpečnostní situace,“ konstatuje dále zpráva.

Reakcí evropských vlád však není větší otevřenost, ale naopak snaha likvidovat prostor, který vznikl jako reakce na mlčení a lhaní. Má to podobu honu na tzv. dezinformační weby. Agentura již k tomuto tématu zpracovala zprávu nazvanou „Propaganda o propagandě“.

„Ze svých rozpočtů a rozpočtů podřízených státních institucí financují nevládní organizace a iniciativy (viz výroční zprávy příslušných nevládních subjektů), jež se svévolně pasovaly do role hlídačů západní propagandy,“ píše se ve zprávě.

Běžnou praxí těchto iniciativ je, že příslušné weby nálepkují (módní je ukazovat na spojení s Moskvou – prokremelské, putinské), aniž své soudy nějak seriózně dokazují. Na takové weby cílí pomlouvačné kampaně, tlačí na firmy, aby na nich neinzerovaly, a sepisují pro vlády účelové a neodborné zprávy prezentující tyto weby jako bezpečnostní nebezpečí. Dalším krokem je nátlak na vlády, aby v „bezpečnostním zájmu“ přijaly represivní opatření. Místy se jim to skutečně daří, což dokládá zpráva o vzniku Centra proti terorismu a hybridním hrozbám na českém ministerstvu vnitra.

Politikům to vyhovuje, neboť tyto neziskové organizace za ně dělají špinavou práci. Oni sami totiž nemohou označovat weby za dezinformační. „Takto to ponechávají na oněch ‚neziskovkách‘ a jen pokrytecky při svých vystupováních odkážou na jejich závěry, přičemž jim nevadí, že tyto jimi financované nevládní subjekty nemají oprávnění ani odbornou kvalifikaci pro svou práci, že postrádají nezávislost na svých jednostranných sponzorech a že naopak oplývají předpojatostí v posuzování situace,“ shrnuje zpráva fungující praxi.

Schovávání za neziskovky je prý jen důkazem minimálního nebezpečí zmíněných webů, neboť pokud by skutečně byly nebezpečné a porušovaly zákony (již dnes existují trestné činy jako pomluva, šíření poplašné zprávy nebo podněcování k nenávisti vůči skupině osob), nebylo by nic snazšího, než je potrestat trestněprávní cestou.

„Politici svou protireakcí ve formě kampaně proti nepohodlným webům prohlubují propast mezi sebou a veřejností, což se projeví ve stupňování nedůvěry ke státním institucím. Nedůvěra může dosáhnout kritického bodu,“ varují autoři zprávy. Řešením je poctivá komunikace s veřejností, ukončení financování účelových nevládních organizací a svobodné rozhodování firem, kde budou chtít inzerovat.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…