Analýza americké agentury: Le Penová ve volbách neuspěla, ale pozor...

15.12.2015 21:21

Konzultační zpravodajská agentura Stratfor z USA zhodnotila francouzské regionální volby. Ačkoli byla Národní fronta Marine Le Penové v tuto chvíli poražena, podle agentury i nadále zůstane klíčovým hráčem na politické scéně, a to nejméně do prezidentských voleb 2017. Proč? Protože socialisté kupí jednu chybu na druhou a umírněná pravice toho nedokáže využít.

Analýza americké agentury: Le Penová ve volbách neuspěla, ale pozor...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marine Le Pen

Po prvním kole francouzských regionálních voleb se zdálo, že má radikální Národní fronta nakročeno k velkému vítězství. Na několika místech republiky dosáhla dokonce 40 procent hlasů. Jenže ve druhém kole se spojili vládnoucí socialisté s republikány Nicolase Sarkozyho a Národní frontu porazili na hlavu. Le Penová nezískala jediný region.

„Prozatím platí, že hlasování ze 13. prosince může být pro Národní frontu zklamáním, ale nijak se nesnížila role, kterou strana hraje ve francouzské politice. Vládnoucí socialisté kupí špatná rozhodnutí a republikáni nedokážou dostatečně těžit z neoblíbenosti prezidenta Francoise Hollandea. Ve stejné době si vede Národní fronta až pozoruhodně dobře, protože slibuje posílení bezpečnosti, a to i za cenu zvýšení veřejných výdajů, slibuje znovuzavedení hraničních kontrol a omezení přílivu cizinců,“ píše server.

Národní frontě se podařilo získat sedm milionů hlasů, což je úctyhodné číslo, ale na vítězství v prezidentských volbách roku 2017 by to nestačilo. Agentura v této souvislosti připomíná, že současný prezident Hollande získal v prvním kole 10 milionů hlasů a ve druhém 18 milionů. To znamená, že na sobě Le Penová i Národní fronta musí zapracovat, pokud chce první dáma strany pomýšlet na velké vítězství.  

Strategii ale budou muset změnit všechny tři strany. Socialisté by měli prosazovat ještě progresivnější levicovou politiku, aby přilákali zpět své voliče, ale změnit se musí i Nicolas Sarkozy se svými republikány, pokud bude chtít oslovit i voliče Le Penové. Rozkročení ale může vést i k tomu, že přijde o část umírněných voličů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…