Analýza, která Západ nepotěší. Ruská ekonomika je na tom mnohem lépe, než se čekalo

12.09.2014 11:48

Ruská ekonomika na tom zatím není tak špatně, jak mnozí očekávali po zavedení první vlny tvrdších sankcí od USA a Evropské unie. Mezinárodní měnový fond dokonce Rusku predikuje mírný růst. Analýzu stavu ruské ekonomiky ovšem světová ekonomická organizace zveřejnila v úterý, tedy ještě před spuštěním druhé vlny unijních sankcí. Je tak možné, že svůj odhad bude revidovat.

Analýza, která Západ nepotěší. Ruská ekonomika je na tom mnohem lépe, než se čekalo
Foto: Hans Štembera
Popisek: peníze, ilustrační foto

Mluvčí Mezinárodního měnového fondu William Murray uvedl, že MMF nepředpokládá, že by se ruská ekonomika ocitla do konce roku v recesi. Vše prý nasvědčuje tomu, že by naopak měla zaznamenat mírný růst, a to kolem 0,2 procenta.

Odhad MMF může být ještě revidován. Na druhou polovinu září je podle Murrayho naplánována inspekční cesta do Ruska a po ní by měla být zveřejněna zpráva, ze které bychom se měli dozvědět více o aktuálním stavu ruské ekonomiky.

K podobným závěrům došlo podle agentury Ria Novosti na konci srpna i ruské ministerstvo ekonomického rozvoje, které svoje dřívější odhady vývoje hrubého domácího produktu nechalo i přes zaváděné sankce nezměněné. Počítá s růstem HDP ve výši půl procenta.

Ria Novosti uvádí, že se rovněž stabilizovala inflace, která se drží kolem sedmi procent a posilovat začal i rubl. Ten se na konci srpna ocitl na historickém minimu vůči dolaru. Vidina možného konce rusko-ukrajinské krize znamenala oživení a v prvním zářijovém týdnu již rubl údajně smazal téměř dvě třetiny své předchozí ztráty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …