Andor Šándor se rázně ozval z ČT: Chováme se jako ignoranti. Politici nic nedělají

22.03.2016 19:12

Zuzana Tvarůžková přivítala v úterním Interview ČT24 někdejšího náčelníka Vojenské zpravodajské služby Andora Šándora. Analytik promluvil ke dnešní děsivé situaci v Bruselu. Konstatoval, že politici toho hodně namluví, ale jinak s teroristy nebojují, jak by bylo třeba.

Andor Šándor se rázně ozval z ČT: Chováme se jako ignoranti. Politici nic nedělají
Foto: David Daniel
Popisek: Andor Šándor

„Obávám se, že přichází doba, kterou bychom mohli popsat jako izraelizaci Evropy. A netýká se to jen Evropy. Stačí se podívat do Turecka, kde nemine snad týden, aby nedošlo k útoku. A neděláme nic. Slýcháme, že je Evropa ve válce s terorismem, ale není to pravda,“ řekl jasně host.

Máme zde celou řadu rozvitých států, z nichž teroristé přicházejí. Málokdo si také všímá toho, že dochází k islamizaci Kosova i Bosny a Hercegoviny. „A to je velmi blízko České republiky,“ varoval Šándor. Podobnou hrozbu dnes představují zničený Irák, zničená Libye. Tyto státy před útokem spojenců nějak fungovaly. Nebyly sice demokratické, ale fungovaly.

Nelze akceptovat no-go zóny

V první řadě je podle Šándora třeba řešit otázku muslimských menšin v západních zemích. Měli bychom vědět, že kupříkladu ve francouzských věznicích sedí velká část muslimů a toho si nikdo nevšímá. Přitom věznice jsou živnou půdou k radikalizaci. Politici sice stále říkají, co je třeba dělat, říkají to už od devadesátých let minulého století, ale nakonec nedělají nic. Dobře je to vidět např. v bruselské čtvrti Molenbeek, kde se nedávno dopadený terorista Abdeslam skrýval celé měsíce.

„Policie se tam setkává s otevřeným nepřátelstvím. Není možné akceptovat situaci, v níž máme nějaké no-go zóny, kam se policisté bojí chodit i za denního světla. To je selhání státu,“ udeřil znovu host. Buď posílíme bezpečnostní opatření a přinese to určité výsledky. „Nebo také nemusíme dělat vůbec nic a pak budeme potrestáni za to, jací jsme ignoranti,“ nebral si servítky Šándor.

Od 11. září 2001 přece víme, že nám teroristické útoky hrozí, a po 15 letech najednou slyšíme, že se musíme něco učit. To je přece neuvěřitelné. Musíme si uvědomit, že mezitím došlo k teroristickým útokům ve Španělsku, ve Velké Británii, ve Francii a teď v Bruselu. Opravdu někdo věří tomu, že se nás teror netýká? Ptal se analytik.

Proč nás ti lidé tak nenávidí, proč jsou ochotni nás zabíjet?

Co s tím teď? „Jistou snahu vyvíjejí Britové, kteří se do policejního sboru snaží dostat také nějaké muslimy. Pokud chcete proniknout do určité komunity, potřebujete příslušníky menšin, které do ní proniknou,“ konstatoval. Česká republika šla v posledních letech úplně jiným směrem, oslabovala tajné služby, což je absolutně nepřijatelné. Je třeba to změnit. Zároveň si nesmíme myslet, že tajné služby tu máme jen od toho, aby bojovaly s terorismem, kromě toho musejí bojovat i s organizovaným zločinem a jinými problémy. Stejně tak musíme odstoupit od snahy omezit legální držení zbraní, o což se pokoušejí v Bruselu. Tím jen pomůžeme černému trhu se zbraněmi.   

 „Ale ani to nestačí. Snažme se jít také po těch příčinách. Snažme se řešit, proč nás ti lidé tak nenávidí, proč jsou ochotni zabíjet,“ řekl na adresu teroristů host.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…