Andrej Babiš: Lithium musí zůstat v rukou státu!

06.08.2017 21:31

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš spolu s komunisty trvá na tom, že národní poklad v podobě obrovských zásob lithia coby kovu budoucnosti musí zůstat v rukou státu. Naproti tomu sociální demokraté či TOP 09 by k těžbě pustily i soukromé firmy, protože stát nemá dost kapacit na to, aby obrovské zásoby tohoto kovu vytěžil. Pro Babiše a komunisty je to však absolutně nepřijatelná představa.

Andrej Babiš: Lithium musí zůstat v rukou státu!
Foto: Oldřich Szaban
Popisek: Andrej Babiš točil zmrzlinu v Liberci

Lithium je velmi lehký a měkký kov. Je to ale také surovina budoucnosti, protože dokáže dobře uchovávat energii. A mít či nemít energii, to je zásadní problém celého světa. Česko má přitom na svém území až tři procenta celosvětových zásob tohoto kovu, takže bychom se mohli stát minimálně evropskou energetickou velmocí. Ale kdo bude toto bohatství těžit?

Babiš s komunisty trvají na tom, aby těžbu řídil stát. Sociální demokracie a pravicová opozice by podle České televize neměly nic proti tomu, kdyby se do těžby tohoto měkkého kovu zapojily soukromé firmy.

Soukromá firma Geomet, kterou vlastní australský investor, už zkoumá množství lithia pod Cínovcem. Těžba by zde mohla začít do tří let. Ministerstvo průmyslu a obchodu upozornilo, že soukromá firma získala spolu s licencí na průzkum také práva k případné těžbě. „V zásadě je předurčena k tomu, aby získala to právo těžby. Stát by měl působit spolupracující formou s tím soukromým investorem. A já v této věci také vedu jednání s těžební společností Geomet,“ prozradil ministr průmyslu Jiří Havlíček nominovaný sociální demokracií.

Havlíčka jednoznačně podpořily také ODS a TOP 09.

„Stát je většinou horším podnikatelem, horším správcem majetku, takže já bych se vůbec soukromého sektoru nebál,“ uvedl k tématu ekonomický expert ODS Jan Skopeček. „Že by stát těžil sám lithium, to je technicky nereálné. My na to nemáme ani technologie, ani know-how,“ zaznělo z úst poslance TOP 09 Michala Kučery.

Anketa

Myslíte, že dnešní děti v dospělosti prožijí lepší život, než dnes prožíváme my?

5%
95%
hlasovalo: 12001 lidí

Ale i ČSSD a TOP 09 však trvají na tom, že stát musí mít z těžby lithia maximální možný zisk.

Babiš si však z faktu, že firma Geomet provedla zkušební vrty a na základě uzavřených dohod má právo k přednostní těžbě, těžkou hlavu nedělá. „To, že někdo investoval pár desítek milionů do nějakých vrtů, to ještě neznamená, že má vytěžit naše nerostné bohatství za 80 miliard dolarů,“ prohlásil na kameru šéf hnutí ANO.

I australský investor podle Babiše musí počítat s riziky podnikání a nebrat právo na přednostní těžbu za nezvratně dané. „Ale to je riziko podnikání. Pokud vím, tak naše firmy v zahraničí také dělaly nějaké průzkumné vrty v Rusku a když nic nenašly, nebo nedostaly následně tu licenci, tak jako měly smůlu,“ doplnil předseda ANO.  

Předseda komunistů Vojtěch Filip Babiše jednoznačně podpořil. „Předpokládám, že to ti poslanci, kteří nastoupí po volbách, nepovolí,“ zanělo z úst šéfa komunistů. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …