Andrej Babiš: V životě bych svou rodinu neohrozil. Smyslem mého života není být premiérem

26.08.2017 10:48

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš se v rozhovoru pro deník Právo nechal slyšet, že jestli bude premiérem, rozhodnou voliči, nikoliv policie. „Samozřejmě, že budu kandidovat,“ řekl jasně Babiš, o jehož vydání k trestnímu stíhání ve věci Čapího hnízda žádá Poslaneckou sněmovnu policie.

Andrej Babiš: V životě bych svou rodinu neohrozil. Smyslem mého života není být premiérem
Foto: David Hora
Popisek: Andrej Babiš

V rozhovoru Babiš uvedl, že se domnívá, že žádost o vydání v kauze, která je deset let stará, je načasovaná tak, aby ovlivnila naprosto klíčové volby pro budoucnost této země.

„Nic jsem neorganizoval, nic jsem neřídil. To je naprosto nehorázné a absurdní tvrzení, v životě bych svoji rodinu ani své spolupracovníky neohrozil. Kauza Čapí hnízdo není nic jiného než Kubiceho zpráva číslo dvě,“ zopakoval Babiš. Podle jeho slov je ale zcela nemyslitelné, aby vědomě a dlouhodobě plánoval trestnou činnost dalších osob. „To si opravdu myslíte, že bych vlastní rodinu ohrozil kvůli 50 milionům?“ zeptal se. Policie totiž tvrdí, že do celého podvodu byla zapletena jeho dcera, manželka a švagr. 

Následně zopakoval, proč si myslí, že jde o kauzu, která má ovlivnit výsledky voleb. „Na to, že nejde o náhodu, ukazují tři věci. Za prvé, policie vyrukovala s žádostí o trestní stíhání, aniž by počkala na stanovisko evropského protikorupčního úřadu OLAF, který celou věc ještě prošetřuje. Za druhé, kauza byla přidělena kontroverznímu vyšetřovateli Nevtípilovi, který se podílel na účelové kriminalizaci podnikatele Sitty jako pomstě za to, že poukázal na trestnou činnost kolem jízdenek pražského dopravního podniku, které dodávala jeho firma Neograph. A za třetí, kdyby k nějaké trestné činnosti, což naprosto odmítám, došlo, pak by podle mého advokáta kauza měla připadnout orgánům, kde údajná škoda vznikla a kde bydlím, což je Středočeský kraj, ne Praha,“ řekl Babiš.

V rozhovoru se Babiš také vyjádřil k možnosti, že by ANO vyhrálo volby, ale on sám by nebyl premiérem. „Jsem člověk, který umí reagovat na vzniklé situace. Smyslem mého života není být premiérem. Jen jsem chtěl lidem nabídnout, že by třeba někdo mohl řídit vládu jinak, v jejich prospěch. Když nebudu v politice, tak mi bude tisíckrát líp,“ sdělil Babiš s tím, že například jeho společnost Agrofert, jež je nyní ve svěřenském fondu, by potřebovala, aby se vrátil.

Program hnutí ANO ve volbách se podle Babišových slov bude zaměřovat hlavně na bezpečnost, na investice do našich lidí, do infrastruktury a na boj proti korupci. „Bezpečnost občanů je ale klíčová, proto chceme klást důraz na boj proti nelegální migraci, a hlavně na její zastavení,“ dodal.

Závěrem se Babiš vyjádřil k prezidentským volbám. „Po sněmovních volbách uděláme referendum, jak jsme slíbili. Členové tak budou mít možnost se vyjádřit,“ sdělil Babiš k tomu, koho ve volbách strana podpoří. On sám kandidovat nechce. „Proč bych to dělal? Určitě ne, to by mě v životě nenapadlo,“ uzavřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…