Andrej Babiš: Vracet lodě s imigranty, dávat azyl jen na chvíli. Ale pozor na šíření paniky a nenávisti

25.06.2015 8:34

Podle předsedy hnutí ANO a ministra financí Andreje Babiše vyžaduje migrační krize důraznou mezinárodní akci. Babiš to uvedl v dnešním vydání MF Dnes.

Andrej Babiš: Vracet lodě s imigranty, dávat azyl jen na chvíli. Ale pozor na šíření paniky a nenávisti
Foto: ReproFoto: ČT
Popisek: Ministr financí Andrej Babiš při projevu ve sněmovně

Podle Babiše nejsou příčiny migrační vlny v Evropě a problém nelegální migrace se ve větší či menší míře objevuje v mnoha částech světa. Za zásadní tak považuje roli OSN.

„Potřebný impulz pro systémové řešení by mohla poskytnout například mezinárodní konference OSN, která by neprodleně přijala akční plán. Ten by měl v první řadě identifikovat země, z nichž vinou konfliktů prchá nejvíce lidí a v nichž by OSN měla realizovat operace s cílem zajištění míru a stability,“ uvedl s tím, že je také nutné prověřit a revidovat mezinárodní úmluvy upravující problematiku uprchlíků, neboť některé z nich pocházejí z poloviny minulého století. 

Babiš dále doporučuje umožnění vracení lodi s migranty ve Středomoří do míst, odkud vypluly, či vytvoření specializované mezinárodní soudní instituce. „Měli bychom také přesunout vyřizování žádostí o azyl na území států, odkud pocházejí uprchlíci, či států sousedících. V některých místech jižního a východního Středozemí by se mohly zřídit uprchlické tábory pod ochranou OSN, kde by žadatelé o azyl po dobu příslušného řízení nalezli ochranu,“ řekl předseda ANO s tím, že by OSN měla také vytvořit zvláštní finanční fond.

„A v neposlední řadě se musíme postavit stále silnějším xenofobním náladám v EU. Je třeba rozlišovat mezi ekonomickou a humanitární dimenzí. Šíření xenofobie a paniky je třeba čelit prostřednictvím příběhů konkrétních lidí, kteří ztratili domov a prchají před konfliktem či perzekucí,“ uzavřel Babiš. Neúspěch při zvládnutí migrační krize by podle něj ohrozil nejen budoucí stabilitu regionů, odkud uprchlíci přicházejí, ale samu podstatu evropského projektu. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…