Andrej Babiš bude v Karviné jednat s vedením OKD i s horníky

07.06.2016 6:27

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) se dnes během druhého dne své návštěvy v Moravskoslezském kraji setká v Karviné s vedením těžební společnosti OKD i s horníky. Vedle toho navštíví také automobilku Tatra v Kopřivnici nebo se na náměstí v Karviné a v kulturním domě v Orlové na Karvinsku setká s lidmi.

Andrej Babiš bude v Karviné jednat s vedením OKD i s horníky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Andrej Babiš

Společnost OKD se kvůli klesajícím cenám uhlí i své předluženosti dostala do existenčních potíží a od počátku května je v úpadku. V insolvenčním návrhu představitelé firmy uvedli, že společnost má dluhy přesahující 17 miliard korun a její majetek nedosahuje hodnoty ani sedmi miliard korun. Podle firmy je věřitelů nejméně 650. Přihlásilo se jich už přes 160 a ohlásili pohledávky dohromady za víc než 11 miliard korun.

Největší pohledávky celkem za víc než deset miliard korun u soudu přihlásila londýnská banka Citibank, která je agentem držitelů dluhopisů. Majitelem OKD je společnost New World Resources (NWR), kterou vlastní skupina Ad Hoc Group (AHG). Ta je podle ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka (ČSSD) zřejmě také hlavním věřitelem OKD. Předseda představenstva a generální ředitel OKD Dale Ekmark už dříve uvedl, že 13 ze 17 miliard korun dluhů OKD jsou závazky v rámci skupiny.

V dolech OKD se dál těží uhlí. Firma má nyní zhruba 9800 vlastních zaměstnanců, asi 2500 dodavatelských a 200 agenturních pracovníků. Ztráta zaměstnání ale hrozí i dalším tisícům lidí v navazujících profesích.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…