Andrej Babiš čistí ministerstvo. Přečtěte si, co se prý odehrávalo hned první večer

29.04.2014 7:34

Za tři měsíce se vedení Ministerstva financí proměnilo k nepoznání. Andrej Babiš zahájil personální zemětřesení na svém úřadě takovým způsobem, kterému nemůže konkurovat nikdo z jeho kolegů. Celkem si na ministerstvu balilo věci pět náměstků, jedenáct šéfů odborů a několik ředitelů podniků a úřadů podřízených ministerstvu.

Andrej Babiš čistí ministerstvo. Přečtěte si, co se prý odehrávalo hned první večer
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Ještě téhož dne, kdy Babiš v doprovodu premiéra Bohuslava Sobotky dorazil na ministerstvo, si nechal do kanceláře předvolat dosavadní „číslo dvě“ na ministerstvu, prvního náměstka Ladislava Minčiče. Sdělil mu, že s ním nepočítá ani jako s prvním náměstkem, ani jako s náměstkem pro oblasti daní. Na tento post bleskově jmenoval Simonu Hornochovou, post prvního náměstka pak zaujal náměstek pro finanční řízení Lukáš Wagenknecht.

Toho večera se k Babišovi podle Hospodářských novin měl dostavit ještě Milan Cícer, šéf Finančně analytického útvaru. O něm Babiš již v minulosti hovořil jako o „Kalouskovu agentovi“, nepřekvapí proto, že i on vzápětí skončil. Oficiálně požádal o uvolnění „z rodinných důvodů“, podle zdrojů z ministerstva však prý Babiš jasně naznačil, že s ním nepočítá.

Obdobně „na vlastní žádost“ u Babiše skončilo mnoho dalších úředníků. Zejména značná část z jedenácti šéfů odborů, kteří ministerstvo opustili v posledním čtvrtroce. Jejich odchody řešili nadřízení náměstci, ti však připouštějí, že k některým jménům „vyjádřil svůj názor“ osobně pan ministr.

Náměstek pro majetek Ondřej Závodský prý nyní přemýšlí, jak se zbavit ředitele odboru Realizace dispozic s majetkem státu Libora Antoše. Oficiální cesta se nabízí v tom, že prakticky všechna agenda odboru byla převedena pod jiné sekce. Podle zákulisních informací však má být hlavním důvodem Antošovo angažmá v kauze poslaneckých trafikantů ODS. Právě Antoše totiž měl Petr Tluchoř „za sebe“ posadit do dozorčí rady Českých drah. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…