Andrej Babiš líčil novinářům jednání s Trumpem: Nasmáli jsme se, zakecali s manželkami, pak jsem se pochválil. A řekl jsem mu, že by ta cla neměl zavádět

07.03.2019 22:51

Premiér Andrej Babiš se ve čtvrtek po dvacáté hodině našeho času v Bílém domě sešel s prezidentem USA Donaldem Trumpem. O průběhu jednání pak hovořil s českými novináři na improvizované tiskové konferenci v hotelu Hay-Adams, který ve Washingtonu obývá.

Andrej Babiš líčil novinářům jednání s Trumpem: Nasmáli jsme se, zakecali s manželkami, pak jsem se pochválil. A řekl jsem mu, že by ta cla neměl zavádět
Foto: Screen ČT
Popisek: Donald Trump a Andrej Babiš s manželkami v Bílém domě

Nejprve přiblížil jednání, které začalo fototermínem před novináři, který mohli čeští televizní diváci sledovat živě. Premiér při něm mimo jiné ocenil heslo Donalda Trumpa „Make America great again“ a vyznal se, že on by chtěl Českou republiku také učinit velkou. Rovněž připomněl, že ČR se chystá v následujících dnech připomínat dvacáté výročí vstupu do NATO, za které dnes naši vojáci odhodlaně bojují po boku svých amerických kolegů.

„A před třiceti lety jsme získali svobodu a demokracii, a to je to nejdůležitější,“ pokračoval v letošních kulatých výročích.

Donald Trump měl podle Babiše při jednání skvělou náladu a předvedl se jako dobrý společník. „I jsme se nasmáli,“ prozradil premiér. Jeho hodnocení poněkud kontrastovalo s pozorováním redaktora ČT, který při odjezdu Andreje Babiše z Bílého domu konstatoval, že prezident Trump se „příliš neusmívá“.

Skvělou náladu podle Babiše měla i první dáma Melanie Trumpová. „Byla pozitivní, pořád vtipkuje, na nic si nehraje,“ popsal ji. Monika Babišová byla podle něj svou hostitelkou velmi příjemně překvapena.

Prezident Trump navštívil naši zemi dávno před svým zvolením soukromě v roce 1990 se svou tehdejší manželkou Ivanou. Podle Babiše má z této návštěvy „skvělé vzpomínky“. Babiš se také pochlubil, že Donaldu Trumpovi poslal e-mail s přáním budoucí spolupráce již v lednu 2016. Všichni poradci mu prý tehdy říkali, že se zbláznil, protože Trump absolutně nemá šanci americké prezidentské volby vyhrát.

Výsledkem prý bylo, že se při soukromém rozhovoru oba páry „zakecaly“ a výrazně přetáhly vymezený čas, kvůli čemuž pak měli oba prezidenti méně času na rozhovor mezi čtyřma očima, než je po dvaceti minutách doplnili ostatní členové obou delegací.

Premiér Babiš zdůraznil, že za USA jednala delegace v nejsilnějším složení, v čele s prezidentem, viceprezidentem Mikem Pencem a ministrem zahraničí Michaelem Pompeem. V průběhu jednání doplnila americkou delegaci i Ivanka Trumpová, prezidentova dcera, působící jako obchodní ambasadorka. Tu Babiš pozval do Prahy na obchodní fórum, které prý nedávno domluvil prezident Zeman s americkým velvyslancem Kingem.

Andrej Babiš si na jednání přinesl graf, na kterém Donaldu Trumpovi ukazoval, že od nástupu ANO do vlády Česká republika „nastoupila trajektorii růstu výdajů na obranu“. „Já jsem se samozřejmě pochválil, protože od chvíle, kdy jsem se já stal ministrem financí, tak to jde tím správným směrem,“ dodal k tomu. Prezident Trump podle něj Českou republiku neřadí do skupiny černých pasažérů, kterým vytýká nedostatečné výdaje na obranu.

Andrej Babiš zdůraznil téma obchodních vztahů USA a EU. „Řekl jsem mu, že by nebylo dobré, aby zaváděl ta cla na auta, že by to poškodilo i naši ekonomiku,“ informoval novináře. Donald Trump si podle něj postěžoval, jak špatně se mu jedná se současnou vládnoucí garniturou EU, přičemž prý výslovně zmínil nejčerstvější zkušenost s komisařkou Malströmovou. Andrej Babiš ujistil, že se hodlá v Bruselu na Evropské radě o tuto věc zajímat.

Když došlo na dotazy novinářů, zajímalo Davida Miřejovského z České televize, kolik času bylo při jednání věnováno kybernetické bezpečnosti. Andrej Babiš informoval, že ačkoliv byl jednání přítomen český kybernetický atašé, tak příliš prostoru toto téma nedostalo.

Naopak potvrdil novinářům zájem americké strany o téma dostavby českých jaderných elektráren. Významu tohoto tématu odpovídalo i to, že v Trumpově delegaci byl i ministr pro energetiku.

„Já jsem jim jen řekl, že ta soutěž bude transparentní,“ informoval novináře Babiš. Američané mu prý vykládali, že jejich společnost Westinghouse chystá do dvou let v oblasti stavby jaderných elektráren zajímavou novinku.

A Donald Trump se prý skutečně zajímal i o evropské dodávky plynu, o kterých se hovořilo jako o dalším tématu debaty. „Pan prezident si stěžuje, že bereme plyn z Ruska. Vysvětlil jsem mu, že mu rozumím, ale že historicky ho od nich prostě bereme,“ vykládal před novináři. Rovněž prý Trumpovi zcela upřímně sdělil, že americký zkapalněný zemní plyn, který nabízí jako alternativu, ještě není tak úplně konkurenceschopný.

Další potenciální koupí České republiky z USA je nákup vrtulníků pro českou armádu. Ten je zatím ve fázi marketingového průzkumu, náměstek ministra Jakub Landovský Američanům sdělil, že v této fázi má české ministerstvo vyhlédnutých pět potenciálních dodavatelů, z nichž dva jsou z USA.

Premiér se snažil ale povzbudit i zbrojní nákupy opačným směrem. Aby povzbudil zájem Američanů, daroval prezidentu Trumpovi českou pistoli Čezetu ze speciální série ke sto letům republiky s heslem „Pravda vítězí“.

„Ten dar je o zlatých českých ručičkách, o schopnosti dělat úžasné výrobky, která tu má ohromnou tradici,“ vysvětlil premiér. K posílení vzájemného obchodu by mělo posloužit i již zmíněné obchodní fórum, na které pozval prezidentem povolanou dceru Ivanku.

Babiš pozval do ČR i samotného prezidenta Trumpa. Při té příležitosti uvedl na pravou míru informace, které se šíří o jeho českém protějšku Miloši Zemanovi. „Vysvětlil jsem panu prezidentovi, že našemu panu prezidentovi někdo vytváří nějakou image, že je nějak orientovaný, ale že pan prezident bojuje za české zájmy,“ informoval novináře.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…