Andrej Babiš má radost. Podělil se o důvod

03.06.2015 14:47

Kterých podnikatelských subjektů se bude týkat elektronická evidence tržeb, bude určovat vláda svým nařízením. Novinářům to dnes po jednání vlády řekl ministr kultury Daniel Herman (KDU–ČSL). Ministr financí Andrej Babiš (ANO) k tomu doplnil, že kvůli množství dezinformací, které prý ohledně EET ve veřejnosti kolují, pozve do Česka chorvatského ministra financí, který by měl odborné veřejnosti sdělit zkušenosti své země s EET.

Andrej Babiš má radost. Podělil se o důvod
Foto: ReproFoto: ČT
Popisek: Ministr financí Andrej Babiš při projevu ve sněmovně

Návrh o EET dnes schválila vláda a posílá jej ke schválení do Parlamentu. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) si odklepnutí tohoto zákona kabinetem pochvaloval s tím, že zlepší výběr DPH. Pomůže to prý nejen státnímu rozpočtu, ale i rozpočtům obcí a krajů.

Sobotka se zmínil také o novele ústavy, kterou dnes vláda také odsouhlasila a která mění některé pravomoci hlavy státu. Podle premiéra tak vládní koalice reaguje na to, že prezident se nově volí přímo. Sobotka odmítl spekulace, že omezení některých prezidentských pravomocí je motivováno tím, jak prezidentský mandát vykonává Miloš Zeman. Argumentoval i tím, že pokud bude tato novela ústavy schválena, platit by měla až od začátku dalšího funkčního období prezidenta.

Babiš znovu vysvětlil, že při výběru systému elektronické evidence tržeb se česká vláda inspirovala v Chorvatsku, protože tamní systém je prý nejjednodušší a také prý přináší pro podnikatele nejméně nákladů.

Výhody EET bude v Česku vysvětlovat chorvatský ministr

Ministr financí také oznámil, že ČR navštíví 15. června ministr financí Chorvatska. Odborné i široké veřejnosti bude moci sdělit zkušenosti s tím, jak EET v Chorvatsku funguje. Měl by tak vyvrátit údajné dezinformace o EET, které prý v Česku šíří opozice. Babiš se dotknul i toho, že ještě dnes ráno lidovci prosazovali odložení jednání o EET. Podle Babiše prý šlo jen o „nedorozumění“.

Herman pak k návrhu zákona o EET dodal, že ve vládě došlo ke shodě na tom, že okruh subjektů, kterých se EET týká, bude operativně stanovován nařízením vlády. V návrhu byly také zohledněny výjimky týkající se příspěvkových, neziskových a charitativních organizací.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …