Andrej Babiš neumí zařvat, stěžuje si lídr Rekonstrukce státu

17.07.2014 9:10

Devět zákonů z iniciativy Rekonstrukce státu se jen těžce daří prosazovat a uvádět v život. Pavel Franc, programový ředitel Frank Bold a garant projektu Rekonstrukce státu v rozhovoru pro server iHNed.cz uvedl, že nyní jsou brzdou také politici hnutí ANO. „Podle mě to je vysloveně chyba Babišova leadershipu," říká Franc.

Andrej Babiš neumí zařvat, stěžuje si lídr Rekonstrukce státu
Foto: Rekonstrukce státu
Popisek: Rekonstrukce státu

Sněmovnu čeká schvalování několika protikorupčních zákonů, které prosazuje také platforma neziskových organizací Rekonstrukce státu. Na aktuální schůzi se piluje služební zákon, který má upravit fungování státní správy. V závěsu jsou ve sněmovně k jednání registr smluv, který bude nutit stát, samosprávu a jejich firmy zveřejňovat smlouvy na internetu, a změna jednacího řádu sněmovny. K přijetí těchto a dalších protikorupčních zákonů se Rekonstrukci státu zavázalo podpisem více než 160 současných poslanců.

Server iHNed.cz zajímalo, jak Pavel Franc vidí spolupráci s jednotlivými stranami a hnutími a kde shledává neochotu a zdržování. V říjnu například šéf hnutí ANO Andrej Babiš oznámil, že má prvního partnera na politické scéně – Rekonstrukci státu. Jak nyní spolupracuje ANO?

„Andrej Babiš osobně se o rekonstrukční zákony zasazuje. Ale zatím neudělal dost pro to, aby řekl svým poslancům, že mají držet lajnu. Mnoho poslanců ANO dělá spíš problémy. Buď z neinformovanosti, nebo nevědomosti. Takže co se týče podpory od Babiše, on se s námi baví, nějakou snahu vyvíjí, ale jeho poslanci neberou příliš vážně to, k čemu se Rekonstrukci státu zavázali,“ míní Franc.

KDU-ČSL pro zákony hlasuje vždy

„KDU­-ČSL vždy hlasuje ve prospěch Rekonstrukce státu, ale nic pro to aktivně nedělá. Nicméně pro zákony aspoň hlasuje,“ hodnotí spoluautor Rekonstrukce státu.

Sociální demokraté podle něj věcně připravovaným zákonům rozumí nejvíce, přesto prý někdy způsobí chaos. „ČSSD je složitý partner v tom, že z mého pohledu tomu věcně rozumí nejvíc, ale současně pořád vymýšlí, kde co udělat problematického. Aspoň ale něco dělá. Například na zákonu o financování politických stran probíhají práce dobře. Diskuzí o registru smluv ale ČSSD způsobila chaos,“ říká k nejsilnější straně ve sněmovně Franc.

Babišovi poslanci nedrží lajnu

Pavel Franc se v rozhovoru pro iHNed.cz rozpovídal o poslancích hnutí ANO, kteří prý dělají určité potíže. „Jak jsem říkal, tam je velký rozdíl mezi panem Babišem a zbytkem týmu. A myslím si, že je to vysloveně chyba Babišova leadershipu,“ uvedl.

„Nejlepším příkladem je poslanec ANO Ivan Pilný. Seděl jsem s ním na jednání a říkám mu: Pojďme se bavit o věcných výhradách k registru smluv. A on na to: Já se o tom s vámi bavit nemůžu, já tomu totiž nerozumím. Ale dřív tomu rozuměl natolik, aby řekl, že je to legislativní paskvil a že se má vrátit vládě,“ uvedl Franc příklad jednání.

„Babiš se s námi baví a vykládá nám, jak je to všechno super. Ale ve výsledku, aby zařval a řekl celé straně, že tohle se musí prosadit, tak to neudělá," řekl v rozhovoru pro iHNed.cz mimo jiné spoluautor Rekonstrukce státu Pavel Franc.

Jsme realisté

Pod prosazování zákonů z Rekonstrukce státu se podepsalo 165 současných poslanců. Vypadalo to tudíž, že jejich schvalování půjde dobře a hladce. „Byli jsme realisti a věděli jsme, že poslanci nebudou tak ochotní. Za mě je úspěchem, že všechny zákony jsou v programovém prohlášení vlády a v legislativním procesu. Já bych to ale charakterizoval přirovnáním ke královně Koloběžce: oblečená­-neoblečená, obutá-­neobutá. To znamená ano zákonům Rekonstrukce státu, ale pořád máme nějaký problém a hlavně se nepředřeme při prosazování. Já bych ale nechtěl, aby to vyznělo, že jsme uražení. S tím, jak to probíhá, jsem v podstatě počítal,“ konstatuje Franc.

Cílem je prosadit všech devět zákonů

Projekt Rekonstrukce státu chce prosadit devět klíčových zákonů, které zlepší fungování státních institucí a politických stran. Stojí za ním dvacet renomovaných protikorupčních organizací v čele s Transparency International, Ekologickým právním servisem a Oživením, dále někteří poslanci, senátoři, renomovaní experti, byznysmeni i podnikatelské svazy.

Server iHNed.cz zajímalo, zda má Rekonstrukce státu představu, jak dlouho tu ještě bude. „Zatím jsme se domlouvali, že bychom byli rádi, aby se prosadilo všech devět protikorupčních zákonů. To je cíl. A potom se s pokračováním Rekonstrukce státu nepočítá. Zatím,“ vysvětluje Franc.

Kolik času bude třeba na prosazení zákonů, záleží podle Pavla France na tom, jaká bude atmosféra ve společnosti. Pokud se lidé nebudou politiků ptát, kde jsou ty věci, které slíbili, tak oni to budou moci naslibovat, dokonce podpisem potvrdit a lidi jim to nespočítají.

reklama

autor: dkr

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…