Andrej Babiš novinářům: Jsem v šoku. Máme tady daňový ráj

04.06.2014 14:32

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) znovu zopakoval, že má pocit, jako by budoval republiku od základů znovu. To se projevuje především v oblasti výběru daní. Do teď se tu prý moc nevybíraly a to se musí co nejrychleji změnit. Praha je prý dokonce daňovým rájem.

Andrej Babiš novinářům: Jsem v šoku. Máme tady daňový ráj
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš s novináři v patách

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) vysvětloval na tiskové konferenci, jak se Česká republika postaví k doporučením Evropské komise, která vydala v minulých dnech. Vláda se prý na prvním místě snaží o vyšší zaměstnanost a větší příliv investic. Vše má směřovat k tomu, aby se českému hospodářství dařilo co nejlépe. „My se na rozdíl od minulých vlád nechystáme brát lidem peníze,“ ubezpečil také Sobotka.

Premiér také uvedl, že stanovisko ČR k doporučením EK bylo konzultováno s odbory a se zaměstnavateli. Rozhodně je třeba přijmout např. zákon o státní službě, ale naproti tomu se vláda nechystá dále zrychlovat zvyšování hranice odchodů do důchodu. A to už jen proto, že by to mohlo prohloubit problémy jak se zaměstnáním mladých lidí, tak s hledáním uplatnění pro starší občany.

Vždy jsem myslel, že finanční úřady mají vybírat daně

Ministr financí Andrej Babiš k tomu poznamenal, že Česko se nadále neobejde bez investic. A peníze na to je třeba získat efektivnějším výběrem daní a důslednější kontrolou rozdávání sociálních dávek.

„Co je pro mě totální šok, je, v jakém stavu jsou finanční úřady. Já jsem byl včera na jednání a tam jsem zjistil, že tento úřad nemá žádnou strategii. Slyšel jsem, že měli být uživatelsky přívětiví. A já jsem si přitom myslel, že tyto úřady mají vybírat daně,“ poznamenal Babiš.

Totálním daňovým rájem je prý Praha, kde jsou úředníci natolik zavaleni prací, že nestíhají kontrolovat podnikatele. Kontroly prý doléhají na velké nadnárodní firmy, které daně zpravidla platí, ale je třeba se zaměřit i na další firmy. Zefektivnění celého systému ale zabere nějaký čas.

„Já jsem i za to, aby stát zveřejňoval veškeré smlouvy, ale už v Parlamentu jsou na to různé názory," dodal Babiš.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…