Andrej Babiš odhalil, co může ohrozit vládní koalici

14.03.2014 18:13

Občas to vypadá, že to v koalici pěkně skřípe. Šéfové stran se navzájem špičkují a obviňují se ze spolupráce s kmotry. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) v rozhovoru pro deník MF Dnes přesto tvrdí, že koalici ohrozí spíše neshody kvůli rozpočtu.

Andrej Babiš odhalil, co může ohrozit vládní koalici
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš a Bohuslav Sobotka

Podle Babiše má sociální demokracie jednoduchý požadavek – zvýšit daně a tím všechno vyřešit. „Tím se to nevyřeší - musíme hlavně zabezpečit, abychom ty daně vybrali a zabránili, aby se někdo ve státní kase obsluhoval bez toho, abychom nad tím měli kontrolu. Mluvím o podvodech na spotřebních daních nebo v karuselových obchodech, které chceme řešit,“ prohlásil Babiš v rozhovoru, který zveřejnil server iDnes.cz.

ČSSD chce funkční stát a také úspory. Otázka je, jestli to myslí vážně

Babišovi také vadí, že ČSSD přichází s dalšími nápady, jak navýšit výdaje rozpočtu. Připomněl ovšem, že také strana Bohuslava Sobotky se zavázala šetřit.

„Chtějí funkční stát, a tak chtějí úspory. Teď je otázka, jestli to myslí vážně, nebo ne. Někteří poslanci za námi chodí a ptají se, jestli to my myslíme vážně. My to myslíme vážně,“ ujistil Babiš.

Jsem zvyklý rychle rozhodovat. Trpím, když se na všechno sestavují nějaké komise a výbory

Babiš vyloučil, že by uvažoval o jiné koalici. Podle něj ta současná funguje. „Problém samozřejmě je, že jsme z jiného světa. Jsem zvyklý rychle rozhodovat a samozřejmě trpím, když se na všechno sestavují nějaké komise a výbory. Člověk si na to musí nějak zvyknout. Bohužel rozhodování státu je katastrofálně dlouhé a byrokratické,“ připustil.

V rozhovoru dále prozradil, že je v poslední době velice časově zaneprázdněný. Za den má i jednadvacet schůzek. Připustil, že mu nezbyl čas na návštěvu prezidenta. Dodal ovšem, že nemá se Zemanem přátelský vztah. Prezidenta ale obdivuje za jeho rétorské schopnosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…