Andrej Babiš odmítl jít s Kalouskem na pivo. A dodal k tomu...

23.06.2014 7:09

Ministr financí a šéf hnutí Andrej Babiš (ANO) je v permanentním sporu se svým předchůdcem ve funkci a prvním místopředsedou TOP 09 Miroslavem Kalouskem. MF Dnes v pondělním článku rozebrala, proč jejich neshody překračují obvyklé hranice parlamentní debaty.

Andrej Babiš odmítl jít s Kalouskem na pivo. A dodal k tomu...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš, Bohuslav Sobotka, Martin Stropnický a Miroslav Kalousek

Andrej Babiš i Miroslav Kalousek mají oba dominantní povahy a jsou přímými konkurenty v boji o voliče, navíc se vystřídali v křesle ministra financí. Už to by samo o sobě mohlo být důvodem k hádkám. Deník MF Dnes se ale rozhodl objasnit, proč do vzájemného sporu vkládají oba politici tolik emocí.

Babiš prý začal nenávidět Kalouska poté, co o něm jeho předchůdce prohlásil, že „práskal komunistické StB". Lidé z TOP 09 zase vidí stupňující se hádky v tom, že Babiš zpochybňuje Kalouskovu odbornou erudici, na což je první místopředseda TOP 09 mimořádně háklivý.

Zloděj, hochštapler a cirkusák

Kalousek je na své dílo z doby, kdy stál v čele financí, patřičně hrdý. „Tohle jsme my dokázali v ekonomické recesi!" komentuje graf srovnávající hospodaření resortu. „Teď ekonomika roste a Babiš deficit zvětšuje. Ta nekompetence by nevadila, kdyby neříkal, že jsme to dělali špatně a on ví, jak na to. Neví, je to hochštapler a cirkusák," prohlásil poslanec nekompromisně.

Nad sporem mezi oběma muži se zamysleli už i jejich političtí kolegové. „To není na politologický rozbor, ale spíše na sondu do duší alfasamců," podotkla s úsměvem ministryně pro místní rozvoj Věra Jourová (ANO).

Napětí podle deníku zvyšuje i fakt, že když se konečně Kalouskovi splnil sen a TOP 09 předběhla ODS, pozici lídra na pravici mu vzápětí sebral Babiš se svým hnutím ANO. Oba politici si prý navíc odlišně vykládají post ministra financí. Miroslav Kalousek „zbožšťuje" nízký deficit veřejných financí, Babiš „fetišizuje" provozní úspory.

MF Dnes prý oba politiky pozvala na společný duel u piva nebo u kávy. Kalousek souhlasil, ale Babiš kategoricky odmítl. „Se zloději na pivo nechodím. Navíc myslím, že veřejnost jen otravují neustálé spory a hádky nějakých politiků," zdůvodnil svoje rozhodnutí.

reklama

autor: adr

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…