Andrej Babiš otevřeně k Zemanovi, Číně a Jiřímu Bradymu: Toto prezidentovi řekl v soukromí

02.11.2016 7:07

„Čína tady zatím nic nepředvedla,“ zdůraznil Andrej Babiš na přednášce na Vysoké škole ekonomie a managementu (VŠEM). Prohlášení čtyř našich nejvyšších ústavních činitelů vůči Číně je proto dle něho zbytečné. Ministr financí rovněž odhalil, že prezidentu Zemanovi radil, aby Jiřímu Bradymu udělil státní vyznamenání.

Andrej Babiš otevřeně k Zemanovi, Číně a Jiřímu Bradymu: Toto prezidentovi řekl v soukromí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Babiš vzpomenul, že o návštěvě čínského prezidenta v Česku na vládě vůbec nedebatovali - dohledal prý zpětně, že dostali pouze informaci o tom, že čínský prezident navštíví naši zemi.

Čína tu prý navíc zatím nic nepřevedla. Vše, co tu udělala, jsou dle něho soukromé investice čínské firmy, která v Česku koupila podíly ve firmách. Tyto peníze dostaly do kapsy soukromí majitelé, státní kase však prý nepřinesou vůbec nic, což on z pozice ministra financí nehodnotí kladně.

„Říkal jsem to i čínskému prezidentovi, že by měli něco postavit. Potřebujeme investory, kteří postaví fabriku, zaměstnají lidi…“ uvedl Babiš s tím, že naše obchodní bilance s Čínou je výrazně v náš neprospěch – vývoz do Číny je prý desetkrát menší, než co k nám dovezou Číňané.

Anketa

Kdyby v 1. kole volby prezidenta kandidovali Miloš Zeman i Tomio Okamura, jak byste se zachoval(a)?

hlasovalo: 9528 lidí

Spor o dalajlámu se dle něho dal vyřešit diplomatikou cestou, aniž by z toho vznikl skandál. To se však nestalo a teď se celá kauza zneužívá politicky. Co se týče prezidenta Zemana, Babiš poukázal na to, že byl jako první český prezident zvolen přímo a naznačil, že kvůli případné obhajobě mandátu (další prezidentské volby budou v roce 2018) páchá Zeman různé excesy.

On sám mu prý během schůzky v Lánech říkal, aby Jiřímu Bradymu dal státní vyznamenání. Dle svých slov prezidentovi radil, aby byl nad věcí, a když už to jeho okolí „podělalo“ a dali přeživšímu holocaustu naději na ocenění tím, že mu volali, měl to vyznamenání Brady dostat. „Mohl být klid,“ konstatoval Babiš.

Ministr financí odhalil, že pro něho je dalajlámou podnikatel Michael Bloomberg. Babiš dokonce soudí, že měl kandidovat na amerického prezidenta.

„Je mi líto, že naše společnost je tak rozdělená a stále se hádá, protože si myslím, že stačí hádky ve vládě a ve sněmovně,“ zdůraznil Babiš s tím, že prohlášení čtyř našich ústavních činitelů vůči Číně je nešťastné a nemělo být. „Nikdy jsme to neudělali vůči žádnému státu a není důvod to dělat vůči Číně,“ myslí si.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Štěchová

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…