Andrej Babiš označil Slovensko za vyspělou zemi západní Evropy

23.08.2016 11:20

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) představil dnes zamýšlené změny u Celní správy. Ministerstvo financí totiž navrhuje, aby celníci mohli vyšetřovat daňové trestné činy, k čemuž je nyní oprávněna pouze policie.

Andrej Babiš označil Slovensko za vyspělou zemi západní Evropy
Foto: ČT24
Popisek: Andrej Babiš hovoří k rozpočtu

„Celní správa je velice důležitou organizací, která zasahuje do životů všech občanů. Do její kompetence spadají i daňové úniky, ale i ochrana vnitřního trhu, ochrana spotřebitelů, kontrola života a zdraví obyvatel,“ poznamenal úvodem Babiš. Celní správa byla podle něj vždy policejním orgánem, kdy pomáhala při prověřování trestných činů.

„Zásadně odmítám zprávy o tom, že se tvoří nová policie. Udivují mě slova například exministra financí Miroslava Kalouska, který to, co my nyní oprašujeme, navrhoval v roce 2007.“ Řeči, že Babiš si něco buduje a koncentruje moc, zásadně odmítá. 

Následně se také vyjádřil k daňové Kobře. „Daňová Kobra není žádná nová entita. My máme s Policií ČR skvělou spolupráci, daňová Kobra funguje. Pokud na ministerstvu vnitra vznikne nějaké nové oddělení policie určené na vyšetřování daní, tak to nebrání tomu, abychom nadále spolupracovali. Chceme ale zároveň kompetence pro naše celníky,“ zmínil Babiš. Ve svých slovech se také obracel k Evropě, kde to podle něj takto funguje. „Všechny vyspělé státy západní Evropy, Rakousko, Německo, Itálie, Slovensko, to mají,“ dodal s tím, že daňovou Kobru či kontrolní hlášení DPH přivezl právě ze Slovenska. 

Pokud nyní celníci přijdou na daňový trestný čin, předávají jej buď hned policii, nebo jej mohou se souhlasem státního zástupce prověřovat. Pravomoci však mají pouze do zahájení trestního stíhání, kdy pak věc přebírají policisté.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…