Andrej Babiš parazituje na české společnosti už od roku 1990, zaznělo z TOP 09

14.03.2017 12:57

Na otázky, které se v poslední době nashromáždily na jeho profilu na serveru ParlamentníListy.cz, odpovídal poslanec Herbert Pavera (TOP 09). Reagoval například na otázky, kdo nese politickou odpovědnost za podhodnocený prodej OKD, zda má ministr zemědělství šanci vyřešit problém s nekvalitními potravinami či zda si myslí, že může TOP 09 ve volbách uspět.

Andrej Babiš parazituje na české společnosti už od roku 1990, zaznělo z TOP 09
Foto: archiv starosty
Popisek: Mgr. Herbert Pavera (TOP 09) poslanec a starosta obce Bolatice

Pavol Kris se ptal, zda někdo ponese za výrazně podhodnocený prodej OKD politickou odpovědnost. „A co samotný Bakala, bude se někdy někomu zpovídat za to, že společnost vytuneloval nebo mu to u nás projde?“ zajímalo pana Krise. „Politickou odpovědnost za podhodnocený prodej OKD nese ČSSD. Byla to ona, která v roce 2004 prodala OKD panu Bakalovi a jen voliči jí to mohou jak se říká spočítat. Pan Bakala samozřejmě nese morální odpovědnost za současnou situaci v OKD. Měl správně dávat do rezervy finance na budoucí útlum dolů. Bohužel, neměl tuto povinnost uvedenou ve smlouvě a nikdo to nekontroloval. A nepředpokládám, že by se stát nějak dostal k financím pana Bakaly. OKD prospěje řízená insolvence a také restrukturalizace firmy. Je šance, že ještě min. několik let budou moci některé části OKD fungovat a v nich najdou práci stovky, možná i tisíce horníků,“ odpověděl Pavera.

Další čtenář poukázal na to, že ministr zemědělství Marian Jurečka „si před volbami vzpomněl, že existuje problém s kvalitou potravin, která se u stejných značek v různých zemích liší a chce to na půdě EU změnit“. „Má podle vás šanci? A není možné změnit zákony u nás? Ono totiž neplatí, že by to bylo jen o ceně. Méně kvalitní potraviny jsou totiž stejně drahé ne-li dražší než ty kvalitnější v cizině,“ ptal se čtenář.

„O kvalitě potravin se u nás mluví docela dlouho. Já sám se snažím apelovat na spotřebitele, aby dávali přednost těm potravinám, které vyrobili regionální výrobci potravin a které občané znají jako regionální potraviny. Výrobu těchto potravin je možné často i zhlédnout v nejbližším okolí spotřebitele.

Co se týká kontroly kvality všech potravin, tak vítám kontroly ze strany Státní zemědělské a potravinářské inspekce a jejich prezentaci výsledků kontrol široké veřejnosti. Každý občan má právo vědět, jaké potraviny jí. A výrobci potravin, ať už naši nebo zahraniční, mnohdy spoléhají na to, že se občan nezajímá o složení potravin a i proto jim nabízí méně kvalitní potraviny i za vyšší ceny než v zahraničí. Pokud však výrobce mylně informuje spotřebitele o složení potravin, může dostat i velké pokuty,“ odpověděl Pavera.

Martin Kramný se ptal na budoucnost TOP 09. „Jste jeden z mála, kdo ještě straně věří. Jiní už kandidaturu raději předem vzdali. Myslím Korteho a Laudáta. Myslíte, že bez nich můžete uspět? Zbývá vám už jen Putnová, Langšádlová a Ženíšek. Jiné členy zná málokdo. Kde berete tu jistotu, že získáte více jak 10 %?“ zajímalo pana Kramného. Pavera odpověděl, že není jedním z mála, ale je jedním z mnoha, kteří straně TOP 09 věří. „V naší straně i na našich kandidátkách jsou odpovědní, slušní i úspěšní lidé. To, že se někteří kolegové rozhodli v těchto volbách nekandidovat, je běžná věc. Možná znáte jen politiky, kteří se do důchodu drží ve funkcích, ale v TOP 09 jsou lidé, kteří pokud se rozhodnou nekandidovat, vrací se zpět do svého zaměstnání nebo podnikání, ale politiku neopouští. A přestože jsme relativně mladá strana, máme velký počet osobností, které na kandidátkách můžeme občanům nabídnout. Máme také názor a představu o budoucí České republice. O Vizi 2030 nyní ve všech krajích s lidmi diskutujeme,“ uvedl poslanec.

Pana Radoslava zajímalo, jak se daří „těm co kradli před Babišem“. „Jestli pláčou, nebo jen trafikantsky parazitují na systému,“ zajímalo čtenáře. „Pozor, Andrej Babiš parazituje na naší společnosti již od roku 1990! Takže nemůžete psát, že někdo je ‚před Babišem‘! Mimochodem, podle mých informací například firmy Agrofertu získávají největší podíl ze státních dotací, kterými chceme z našich daní podporovat konkurenceschopnost v potravinářském průmyslu. Je to podle vás v pořádku?“ odpověděl Pavera otázkou.

Celé znění otázek a odpovědí je ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…