Andrej Babiš přišel do ČT, chválil se... A moderátor nevěřil

08.04.2014 9:40

Andrej Babiš v pondělí večer v diskusním pořadu České televize Události, komentáře čelil otázkám redaktora Lukáše Dolanského. Ten se vyptával především na Babišovo jednání s manažery OKD o dalším osudu Dolu Paskov.

Andrej Babiš přišel do ČT, chválil se... A moderátor nevěřil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Andrej Babiš

Anketa

Kdo by měl odstoupit z vlády?

4%
31%
34%
7%
1%
hlasovalo: 31101 lidí

Babiš po jednání se zástupci společnosti NWR, která doly provozuje, informoval, že těžba na Paskově bude probíhat ještě minimálně tři roky, třebaže původně manažeři připouštěli maximálně dva, a rovněž že společnost zaplatí půl miliardy na sanaci dolu, kterou původně požadovala od státu. Stát dá pouze šest set milionů na sociální program horníků, postižených zavřením dolu. Premiéru Sobotkovi pak nezbylo nic jiného, než úspěšné vyjednávání svého ministra ocenit.

Redaktora Dolanského ale na celé věci zaujalo spíše to, že Andrej Babiš doposud jakoukoliv subvenci společnosti NWR odmítal, a nyní podle něj zcela otočil. „Já jsem názor nezměnil. Stát nedá žádné peníze soukromé firmě,“ odpověděl mu ministr. Moderátor se posléze zaštítil slovy premiéra Sobotky, který podle něj rovněž řekl, že Babiš změnil názor. Ministr financí jej proto ještě jednou ujistil, že firma NWR nedostane ani korunu, neboť dohodnutých šest set milionů půjde na sociální program horníků.

„Mně se povedlo prodloužit fungování Dolu Paskov o jeden rok, a to je de facto dalších pět set milionů příjmů pro státní rozpočet,“ upozornil Babiš redaktora. „A pokud by ceny uhlí stouply, tak ten důl může fungovat podstatně déle, než bylo domluveno,“ dodal.

Redaktor však zarputile trval na svém: „Já jsem chtěl vědět, v čem se situace změnila. Vy jste kritizoval, že jdou peníze do soukromé firmy a teď je tam posíláte,“ zněl další dotaz, načež Babišovi přehrál záznam jeho prohlášení, že stát by neměl podporovat soukromé firmy.

„Ne, peníze nejdou do soukromé firmy,“ zopakoval opět ministr. „Původně měl stát dát pět set milionů na sanaci dolu, což je v zásadním rozporu s privatizační smlouvou,“ vysvětloval. „Podle této dohody žádné peníze na sanaci a uzavření dolu nepůjdou, takže ta firma nic nedostane. Peníze jsou určeny pro horníky pro případ, že budou propuštěni,“ objasňoval redaktorovi.  

Ten následně opustil téma ministrova názorového obratu a překvapeně se Babiše dotázal, zda očekává, že Důl Paskov bude fungovat i po roce 2017. Ministr to nevyloučil. „Cena takové komodity, jako je uhlí, se mění. Byla nahoře, teď je dole, a podstatné je, že ten důl nebude uzavřen v roce 2014,“ ujistil Babiš.

„Takže rozumím tomu dobře, že vy jste vyjednal odklad do roku 2017 a teď věříte, že cena uhlí mezitím stoupne,“ shrnul redaktor. Babiš k tomu vysvětlil, že podle informací manažerů NWR by již v letošním roce měla být ztráta Dolu Paskov menší a probíhající restrukturalizace by budoucí těžbu rovněž mohla podpořit.

„Vy stále chodíte kolem té mé otázky. Skutečně věříte, že po roce 2017 ještě bude důvod těžit na Paskově,“ skočil ministrovi do řeči redaktor. Ministr odpověděl, že podobné predikce dělat nemíní, a jsou připravené obě varianty - pokračování těžby i zavření dolu.

Pak Dolanského zajímalo, zda by zmíněných šest set milionů na sociální program pro horníky nemělo zaplatit NWR. Babiš jej upozornil, že dokázal jednáním seškrtat požadavky těžařské společnosti o půl miliardy a navíc půl miliardy vydělá státu na daních za rok provozu dolu. Moderátor však trval na svém - stát bude muset zaplatit šest set milionů.

 „Já jsem to dohodl lépe, ušetřil jsem miliardu,“ zopakoval mu ministr. „Pro mě je to profese, protože jsem studoval zahraniční obchod. Tak jsem si trochu zavyjednával, a máme miliardu navíc,“ dodal spokojeně.

Do debaty se pak zapojil i poslanec TOP 09 František Laudát, který své vystoupení shrnul slovy: „Že nebudeme z peněz daňových poplatníků platit jedna celá jedna miliardy, ale jen šest set milionů, to je skutečně záslužný čin, ale jen v uvozovkách,“ rýpl si do Babiše, k čemuž se připojil redaktor Dolanský dotazem, zda ministr neměl být tvrdší.

„Já jsem tím, že jsem se do toho vložil, uhrál státu miliardu a myslím, že bych za to měl být pochválen, ne kritizován,“ ohradil se Babiš. Privatizace podle něj byla skutečně špatná. „Ale teď tu máme situaci, kdy NWR říká: Zavřu to koncem roku 2014 a dva tisíce horníků bude bez práce,“ připomněl ministr. Tomu se podařilo zabránit, a navíc se podařilo dojednat, že stát nedá ani korunu soukromé společnosti, takže Babiš je prý spokojen.

„Já jsem byl v byznysu známý jako tvrdý vyjednávač, a dneska jsem použil všechny možné prostředky, abych předsedu představenstva NWR  za hodinu a čtvrt přesvědčil všemi možnými argumenty, včetně historie a apelu na morálku, aby nám vyšel vstříc. A myslím, že se to povedlo,“ ohradil se proti pokračujícím námitkám.  

„Když vás tak poslouchám, tak vy jste s tou dohodou hrozně spokojený,“ poznamenal moderátor. „Jsem spokojený, protože jsem se z těch řečí Parlamentu konečně dostal do byznysu,“ přitakal ministr. „A proč jste nejednal společně se zástupci ČSSD,“ ptal se moderátor dále.

„Já do toho původně vůbec nebyl zapojen. Já jsem dostal v referátníku `zaplať 1,1 miliard`, s tím jsem nesouhlasil, no tak jsem se do toho vložil,“ vysvětlil důvody svého angažmá. Proto prý v pátek požádal manažery o schůzku, ta se uskutečnila a přinesla státu příznivý výsledek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…