Andrej Babiš přiznal, proč nezačal jednat s Okamurou: Podvolil jsem se kolegům, jsem už unavený

13.04.2018 16:02

Premiér v demisi Andrej Babiš prozradil, proč se podvolil většinovému názoru v hnutí ANO a pokusí se vrátit k jednacímu stolu se sociálními demokraty. Prý už je unavený. Nepočítal navíc s tím, kolik lidí odmítne podporu Tomia Okamury v jakékoli podobě.

Andrej Babiš přiznal, proč nezačal jednat s Okamurou: Podvolil jsem se kolegům, jsem už unavený
Foto: screen
Popisek: Andrej Babiš před novináři v Lánech.

Ve finále jsem se nakonec podvolil většině výboru. Hlasoval jsem pro, zdržel se jeden,“ řekl Babiš pro server iDnes.cz. Vládu s důvěrou by prý chtěl mít co nejrychleji. „Musí být, protože myslím, že jsme z toho všichni unaveni,“ prohlásil. Prý se na něj obracejí občané, kteří nejsou nadšení z toho, že se vrací k jednacímu stolu s ČSSD, ale on jako předseda hnutí respektuje většinový názor svých kolegů.

Babiš přišel na to, že nemalá část jeho klubu není přístupná myšlence, že by se menšinová vláda ANO opírala o hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury. Premiér podle svých vlastních slov nevěděl, že nespokojenců může být až tolik. Nepřijatelná je pro ně i ta prostá možnost, že by poslanci SPD odešli ze sálu a tím fakticky umožnili vznik vlády.

Přitom, když mířil na poslední jednání s prezidentem Zemanem, pro pokračování rozhovorů se sociálními demokraty se vyslovilo jen 24 z 66 přítomných poslanců.  Přitom z programového hlediska bylo téměř všechno domluveno. Rozpory přetrvávají snad jen v otázce zrušení prvních tří neplacených dnů nemocenské.

Jako s posledním partnerem pro získání většiny ve Sněmovně počítá Babiš s komunisty. Jinou možnost nevidí.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zvrhlost!“ Fico vypustil holubici míru. Česká kavárna vybuchla vztekem

19:45 „Zvrhlost!“ Fico vypustil holubici míru. Česká kavárna vybuchla vztekem

Láska je jako mír, musíme za ni bojovat, prohlásil slovenský premiér Robert Fico (Směr) na bratislav…