Andrej Babiš pro nás „našel“ 120 miliard

26.05.2015 10:24

Ministr financí Andrej Babiš navrhuje, aby byly veřejné finance centralizovanější, nyní je prý až příliš volnosti. Babiš by chtěl změnit systém hlavně u zdravotních pojišťoven a veřejných výzkumných institucí, které nyní vedou své účty u komerčních bank. Ministr financí by chtěl, aby peníze byly spíše u České národní banky, protože se jedná o sto až dvě stě miliard korun, které by dokázaly pomoci snižovat státní dluh. Píše server Echo24.cz.

Andrej Babiš pro nás „našel“ 120 miliard
Foto: Martin Šťastný
Popisek: Andrej Babiš

Server Echo24.cz poukazuje na to, že Babiš v minulosti zastával opačný názor, prý říkal, že se v ČNB „bez úroku válí 350 miliard“. Úrok tehdy údajně činil jen 0,04 procenta, kdežto v komerčních bankách by činil několikanásobně vyšších 0,25 procenta.

V novele zákona o rozpočtových pravidlech se Babiš snaží prosadit změnu. Chtěl by přesunout peníze zdravotních pojišťoven, veřejných výzkumných institucí a Správy železničních dopravních cest z komerčních bank k ČNB, kde na ně jako ministr financí uvidí. Pokud novela projde, měl by přesun peněz proběhnout do devíti měsíců od odsouhlasení.

Celý text zde

„Stát místo toho, aby organizoval cash flow centrálně, tak je mimo účty centrální banky 100–120 miliard, o které jako Ministerstvo financí usilujeme. Myslíme si, že by bylo lepší tyto peníze organizovat centrálně v České národní bance. Nabízíme za to zdravotním pojišťovnám a dalším subjektům kompenzace. Komerční banky dnes nenabízejí výhodné podmínky,“ řekl Babiš, ale zároveň přiznal, že je proti tomuto návrhu „velký odpor“. Proti Babišově návrhu je například ministerstvo školství, zdravotnictví, ale i Unie zaměstnavatelských svazů, kteří záměr Ministerstva financí dokonce označují za protiústavní.

Babiš uvedl, že v případě získání sto miliard z komerčních bank Českou národní bankou bychom dokázali snížit státní dluh, a dokonce vydělat až dvě miliardy korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ste

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…