Andrej Babiš prý chystá velké překvapení

30.09.2014 7:34

Věra Jourová v pátek vyklidí svou ministerskou kancelář a odebere se řešit spravedlnost, ochranu spotřebitele a rovnost pohlaví do Bruselu. Kdo místo ní bude řídit Ministerstvo pro místní rozvoj, se ale doposud neví. Předseda ANO Andrej Babiš s hledáním nástupce nespěchá, byť je za to kritizován už i od vlastních poslanců.

Andrej Babiš prý chystá velké překvapení
Foto: Daniela Černá
Popisek: Ministryně Věra Jourová

Věra Jourová jako svou nástupkyni doporučila Kláru Dostálovou, která doposud působila na ministerstvu jako její náměstkyně. S tím však podle MF Dnes není ztotožněn předseda hnutí ANO Andrej Babiš. S týmem Jourová-Dostálová totiž prý nebyl příliš spokojen, a tak mu odchod šéfky ministerstva přišel celkem vhod. O pokračování v podobě její náměstkyně prý rozhodně nemá zájem.

„Nejde o to, že se mi paní Dostálová nezdá. Ale proč by nemohla být konkurence,“ říká k tomu Babiš oficiálně. Ten se prý s jedním ze svých favoritů sešel v neděli večer v sokolovně v Průhonicích a následně avizoval, že toto jméno může být pro někoho překvapivé.

Spekuluje se především o dvojici poslankyň hnutí ANO. Tou první je Kristýna Zelienková, jež je expertkou hnutí na evropské fondy, které pod ministerstvo spadají. Druhou možností je Radka Maxová, místopředsedkyně výboru pro sociální politiku. Někdejší manažerka v Babišových Kosteleckých uzeninách prý patří do užšího kruhu předsedových favoritů.

Objevuje se však i jméno předchůdce Jourové v ministerské funkci, Františka Lukla. Úřednický ministr z Rusnokova kabinetu uvedl, že slyšel, že je jedním z kandidátů. Přímou nabídku však prý nedostal, a rovněž odmítl, že by byl v neděli večer s Babišem v průhonické sokolovně.

Výběr ministra pro místní rozvoj se protahuje a nespokojenost s váháním pedsedy Babiše už prý projevují i někteří poslanci. „Hledání je opravdu dlouhé,“ uvedl poslanec Ivan Pilný, který upozornil, že absence ministra již zpozdila projednávání zákona o veřejných zakázkách a ohrožuje další předlohy. Babiše kritizuje už i koaliční ČSSD.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…