Andrej Babiš prý v krajích vůbec nemá vyhráno. Toto se tam děje

09.10.2016 15:51

Hnutí ANO sice vyhrálo volby hned v devíti krajích, až nyní se však ukáže, kdo je skutečným vítězem. Jednání o koalicích v krajích mohou podle serveru iHNed.cz mimo jiné i naznačit to, co se bude dít po sněmovních volbách.

Andrej Babiš prý v krajích vůbec nemá vyhráno. Toto se tam děje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda hnutí ANO Andrej Babiš

Povolební vyjednávání naznačují, že v leckterých krajích bude vítězné hnutí obejito. „Určitě nás budou chtít obejít,“ tvrdil již ve volebním štábu v Praze na Chodově předseda hnutí Andrej Babiš. A to se stalo například v Královéhradeckém kraji, kde ještě před sečtením všech hlasů ČSSD, ODS, lidovci, Starostové a TOP 09 utvořili koalici. Hnutí ANO, byť vítězné, ostrouhalo. Obdobný pakt se chystá i v Plzni. 

Zároveň je také zřejmé, že i když ODS a STAN babišovce kritizují, mají zájem s nimi jít do krajských koalic. Například i proto, že byla-li by takováto uskupení úspěšná, mohla by se stát předzvěstí vládního paktu po sněmovních volbách v roce 2017, konstatuje server. Sněmovní volby totiž prý skončí stejně, s decentním rozdílem, nikoliv s rozdílem parníku. 

Původní text ZDE

Tím by se tak podle serveru naplnila vůle voličů, kteří chtěli něco jiného než dosud. ČSSD a komunisté, kteří totiž dosud vládli v osmi ze 13 krajů, nyní utrpěli značné porážky. A tak například spojení se STAN a ODS nevylučuje možná budoucí hejtmanka středních Čech Jaroslava Jermanová (ANO). 

„Příkladem toho, že antibabišovská rétorika ODS ve sněmovně je něco jiného než ‚real politik‘ praxe v regionech, je i severní Morava. Podobně jako v Hradci Králové začala vyjednávání o vládě nad Moravskoslezským krajem ještě v sobotu. Tentokrát i s vítězi z ANO, s nimiž ke stolu zasedli lidovci a občanští demokraté. Tedy formát, který relativně dobře funguje na ostravské radnici,“ zmiňuje server. 

S kým se však babišovci ale asi těžko snesou, jsou topkaři. Tedy spíše jejich předseda Miroslav Kalousek. Ale těžko říct, zda bude TOP 09 vůbec ve sněmovně a zda jejím předsedou bude Kalousek. „Naopak je téměř jisté, že v dolní komoře parlamentu zasednou Starostové a nezávislí, jen asi ne úplně sami, ale podobně jako dosud v nějaké formě spolupráce na kandidátce, možná s lidovci,“ dodává server.

Existuje však prý i obrácená úvaha – všichni proti Andreji Babišovi. To již Kalousek prý opakovaně nabízel Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD) s tím, že mu pomůže udržet vládu. „Úvaha, že by se mohli všichni – s výjimkou komunistů – spojit proti majiteli Agrofertu, a tím jej vytěsnit z politiky, protože v opozici by jej to nebavilo, tedy není nemožná ani neznámá. A něco podobného se evidentně bude dít i v krajích, viz Hradec Králové. Jestli to je strategicky výhodná cesta, je ovšem otázka,“ dodává server. Zároveň si však povšiml i slov Sobotky, který tvrdí, že koalice by se měly dělat na základě programové shody. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…