Andrej Babiš s hnízdem na hlavě. A k tomu ošklivý článek o jeho velké atrakci

05.12.2013 11:46

Magazín Reflex pokračuje ve svém seriálu o předsedovi hnutí ANO Andreji Babišovi. Tentokrát se zabývá jeho kulturně-vzdělávacím centrem „Čapí hnízdo“, které si prý postavil s výrazným přispěním evropských dotací a nyní jej využívá k polosoukromým firemním účelům. Téma je avizováno už na titulní stránce, ze které shlíží šéf hnutí ANO, mající na hlavě velké hnízdo s čápem.

Andrej Babiš s hnízdem na hlavě. A k tomu ošklivý článek o jeho velké atrakci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Velkolepé centrum, zahrnující kromě hotelu, restaurace a bowlingu také golfovou akademii, krytou jízdárnu (právě ta dala svou podobou komplexu jméno) i množství výběhů pro zvířata, bylo postaveno u středočeských Olbramovic mezi Benešovem a Táborem. Projekt byl schválen jako farma a ekocentrum, a z původních ruin zrekonstruován za 436 milionů. Plných 50 milionů bylo přitom čerpáno jako evropská dotace.

Andrej Babiš za společnost, která podávala projekt, nijak nevystupoval. Přiznává však, že jí na stavbu půjčil zbylých 400 milionů, a mimo to Reflex zjistil, že akciová společnost, která o dotaci žádala, je vlastněna společností Agrofert. Tím byly podle časopisu porušeny podmínky čerpání evropských dotací, podle kterých se má dotovat, jen když žadatel není schopen stavět ze svého, což rozhodně nebyl případ druhého nejbohatšího Čecha.

Další problém je podle Reflexu v tom, že objekt, který podle dotačních pravidel má sloužit veřejným účelům, je užíván jako polosoukromá hacienda. V některých částech se dá obratem proměnit v uzavřený soukromý prostor, což je v přímém rozporu s dotačními pravidly. Nejčastějším „zájemcem“ je společnost Agrofert, která tu dokonce má natrvalo pronajatou jednu budovu.

Vrcholnou ukázkou „veřejného užívání“ objektu pak měla být víkendová sešlost poslanců hnutí ANO, kterému předsedá šéf Agrofertu a hlavní financiér stavby Andrej Babiš. Ten zde pro své zákonodárce uspořádal program s bowlingem a tenisem, který sám zcela otevřeně nazývá „teambuilding“. Od té chvíle podle Reflexu nemůže být pochyb, že celé Čapí hnízdo je projektem k uspokojení soukromého zájmu za veřejné peníze.      

„V malém se tu plasticky ukazuje mentalita vysavače dotací, jenž se neumí ovládnout, když vidí možnost podojit veřejné rozpočty,“ píše se v textu, podepsaném šéfredaktorem Reflexu Pavlem Šafrem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…