Andrej Babiš se ozval z USA. Sobotkovi a ČSSD se to nebude líbit

21.04.2015 7:06

Andrej Babiš se ze Spojených států amerických ohradil vůči zvyšování výdajů plánovaném Bohuslavem Sobotkou. Dle něj bychom se měli chovat zodpovědně a neutrácet příliš i přesto, že ekonomika roste, jinak prý skončíme jako Řecko. Píše Právo.

Andrej Babiš se ozval z USA. Sobotkovi a ČSSD se to nebude líbit
Foto: Daniela Černá
Popisek: Na besedě v Ostravě byl Andrej Babiš v dobré náladě

Babiš prý však není proti valorizaci důchodů o dvě stě korun, či zvýšení mezd pro pracovníky veřejného sektoru o tři procenta. Nesmí se dle něj ale překročit limit 70 miliard schodku státního rozpočtu, všechny výdaje do tohoto stropu je prý ochoten tolerovat. Zvýšení zdravotnických odvodů dle Práva Babiš odmítá, jelikož zdravotnictví prý nebylo transparentní a „má obrovské rezervy v hospodaření“.

„Když roste ekonomika, tak to neznamená, že všechno utratíme. Nemůžeme se vydat řeckou cestou. Sociální demokracie stále něco slibuje, stále by utrácela. V době, kdy se nám daří, bychom se měli chovat zodpovědně. Hlavně potřebujeme investovat a snížit nezaměstnanost,“ upozornil Babiš pro Právo na to, jak bychom měli nakládat s rozpočtem.

Premiér Bohuslav Sobotka však s Babišovým stropem 70 miliard schodku státního rozpočtu tak zásadně nesouhlasí, dle něj není nezbytně nutné nepřekročit tuto hodnotu. „Jestli to bude těch sedmdesát miliard, se uvidí, až posoudíme, zda bude dostatek prostředků na výdajové priority, které vláda má na podporu ekonomického růstu,“ řekl Sobotka a následně dodal, že je zapotřebí také stabilizovat zdravotnictví zvýšením plateb za státní pojištěnce z 845 korun na 904 korun měsíčně, to dle Práva odmítá Babiš.

První místopředseda hnutí ANO Jaroslav Faltýnek odmítá návrhy sociálních demokratů s tím, že „házet ciframi“ je nepřípustné, nejdříve se má prý jednat s partnery ve vládě. Případné snížení výdajů na půdě působení sociálních demokratů by prý uvítal. „Pokud pan premiér bude tlačit na snižování výdajů zejména na ministerstvech ČSSD, tak to jen vítám, řekl podle Práva Faltýnek.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ste

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…