Andrej Babiš se upřímně rozpovídal o svém byznyse. To si nikde jinde nepřečtete

14.11.2013 9:27

REPORTÁŽ Že podnikání založil na selském rozumu a sociální přístup mu není cizí, také o tom hovořil se studenty na Moravské vysoké škole v Olomouci šéf ANO Andrej Babiš. Na přetřes přišla i Evropská unie, kterou označil za byrokratickou mašinerii, jež je ale pro stát potřebná.

Andrej Babiš se upřímně rozpovídal o svém byznyse. To si nikde jinde nepřečtete
Foto: Daniela Černá
Popisek: Andrej Babiš hovořil se studenty Moravské vysoké školy v Olomouci

Vysokoškolákům Andrej Babiš připomněl historii svého podnikání i to, že Agrofert budoval dvacet let. „Celé podnikatelské umění jsem založil na rovnici jedna plus jedna jsou dva. Kaufland vám ale dokáže, že tomu tak není,“ opřel se Babiš do řetězců. „Celkově potravinářský byznys je nejhorší, co máme. Nejen, že na to vyděláváme málo. Je to dané tím, že dominantní postavení řetězců je obrovské. My máme největší koncentraci v Evropě na jednoho obyvatele, trh je roztříštěný a marže jsou obrovské. Není divu, že tady ze zahraničních investorů v potravinách nikdo neinvestuje. Jediné, co existuje, jsou mlékárny, ty mají výhodu, že mohou vyvést potraviny do celé Evropy,“ dodal.

EU nemá hlavu ani patu, přesto je členství výhodné

Popsal i způsoby podnikání v České republice od revoluce. „Nejdřív to byla cesta pana Klause, kdy každý podnikal, lidé si brali úvěry, většinou je nezaplatili, banky dostali do bankrotu. Pak přišel Zeman s cestou zahraničních investic nebo daňovými prázdninami. Dneska jsou karty v různých sektorech už rozdané. My jsme investovali dlouhodobě, nemálo podniků jsme zachránili. Mezi ně patří Olma, kde chtěl management dokonce ukrást i ochrannou známku Florian, kterou chtěli prodat Danone. Začali jsme s miliardovým úvěrem a dnes si myslím, že je to skvělá a nejlepší mlékárna v Čechách,“ vysvětlil Babiš.

Pak hovořil i o členství v Evropské unii. „Je to pro nás výhodné v možnosti čerpání eurofondů, na druhé straně je to byrokratická mašinerie, těžkopádná, která často brání průmyslu. Vymýšlí předpisy, které nemají hlavu ani patu. Přesto je to pro nás výhodné, jinak nevím, kam bychom šli. Do Spojených států by nás nevzali a do Ruska asi nechceme,“ dodal s tím, že vyvážíme 85 procent našeho zboží do EU, 30 procent do Německa a pokud někdo tvrdí, že můžeme změnit naši exportní orientaci, tak tomu vůbec nerozumí. Na přednášce vysvětlil i způsob zaměstnávání v Agrofertu a postěžoval si na nedostatek kvalitních lidí, které by mohl zaměstnat. Ujistil, že své zaměstnance pečlivě vybírá, ovšem v Agrofertu pak mají perspektivu jisté práce. Zároveň doplnil: „O mně je známé, že nepoužívám počítač a mám svůj blok, do kterého se mi žádný hacker nenabourá. Používám selský rozum a sám se divím, jak daleko se Agrofert dostal.“

V diskusi se řešila politika

Hned první dotaz věnovala jedna ze studentek politické situaci. „Zajímá mě, jestli najdete tolik schopných lidí, abyste mohl dát stát do pořádku,“ ptala se jedna ze studentek. „Je to nová situace, ale myslím, že systém je v tak dezolátním stavu, že pokud začneme, tak je šance na úspěch. Poptávka je velká,“ reagoval Babiš. „Řídím politiku stejně jako Agrofert, vybírám si lidi, kteří tomu rozumí, jsem tam spíš jako konzultant z praxe,“ dodal. Pak už se řešil Babišův výrok o tom, že chce řídit stát jako firmu.

„Já řídím Agrofert ve prospěch firmy. Chceme, aby politici řídili stát v jeho prospěch, ne ve svůj vlastní. To snad pochopí i malé dítě,“ vysvětlil Babiš, který zároveň upozornil i na to, že je potřeba vnímat vztahy ve firmě tak jako v rodině. Místní rektor, který moderoval celou diskusi, se pak Babišovi snažil oponovat v tom, že mezi řízením firmy a rodiny jsou rozdíly. Například zaměstnance může prý rychle vyhodit. „To byste se divil. Mám ve firmě lidi, kteří jsou úplně nanic a mám je tam jako medailonek. Mám velký problém lidi propouštět, mně to není příjemné. Samozřejmě, že jsme to museli dělat. Člověk nemůže být brutální kapitalista. Některé sektory držíme, dotujeme, je tam ale i sociální aspekt,“ doplnil Babiš a reakcí místní studenty pobavil.

Babiš nemůže lidi podvést, protože by se musel stěhovat

Hlavní problém naší země je podle Babiše v tom, že u kormidla byli a možná ještě jsou lidé, kteří svou práci neumí dělat. V dalších dotazech už někteří studenti i profesoři ujistili Babiše, že právě v něm vidí řada lidí poslední spásu pro republiku. Ptali se proto, jak je připravený na negativní reakce a obranu. „Moje výhoda je v tom, že mě nikdo neuplatí. Pokud bude mít někdo i z našich řad nějaký problém, tak ho okamžitě vyloučíme. Budeme si dělat pořádek i v našich řadách nekompromisně. Když bude někdo zkorumpovaný, tak ho krýt nebudeme a předáme policii,“ vysvětlil. Padl i dotaz, co bere na žaludek. „Je potřeba mít cíl. Pro mě je nepříjemná i celá ta slovenská kauza, kterou stále někdo živí a platí. To víte, že jsem se na to chtěl už vykašlat, ale já si to nemůžu dovolit. Je to obrovská zodpovědnost. Lidé nám uvěřili a je jich moc, kdybych je podvedl, mohu se vystěhovat a to bych nechtěl,“ reagoval Babiš.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…