Andrej Babiš si udělal svou malou Panamu, povídal si ekonomický novinář se Slonkovou

08.04.2016 13:23

Sabině Slonkové z webu Neovlivní.cz poskytl rozhovor novinář Miroslav Motejlek. Bavili se spolu o kauze Panama Papers, která zasáhla právní firmu Mossack Fonseca a snažili se přijít na to, proč se to v České republice tak nějak zatím nikoho netýká.

Andrej Babiš si udělal svou malou Panamu, povídal si ekonomický novinář se Slonkovou
Foto: repro youtube.com / tan
Popisek: Sabina Slonková

„V tuto chvíli vidím jen to, že někdo ukradl dokumenty právnické firmy, která poskytuje offshorové služby,“ řekl Motejlek s tím, že zatím nejde o vůbec nic nezákonného; navíc s ohledem na Českou republiku se v kauze objevuje jen změť nejasných informací, které nikam nevedou.

Mít totiž založenou offshorovou společnost ještě není nic trestného. „Žijeme v kapitalismu a offshorové společnosti a daňová konkurence zemí a států jsou běžnou praxí,“ poznamenal Motejlek s tím, že v případě, kdyby se objevila jména politiků, bylo by vhodné ptát se jich, proč to dělají. „A možná bychom mohli pozdvihnout obočí,“ citoval Václava Klause.

Offshorové firmy jsou podle něj jen způsob, jak legálně obejít zákon a, jak to udělal například Daniel Křetínský, jehož jméno se v Panama Papers objevuje, jak si koupit například katamaran. Prodávat a nakupovat společnosti, v jejichž majetku je určitá věc, kterou člověk chce, je mnohdy lepší, než kupovat onu konkrétní věc.

Celý rozhovor zde

„Nevím, kdo to vlastně za Českou republiku mediálně zpracovával. Tu paní, která to veřejně prezentuje, neznám. Je to nějaká aktivistka,“ řekl Motejlek k otázce, proč má u nás kauza jiný průběh než jinde ve světě, kde se zveřejní konkrétní jména a padají konkrétní dotazy. Podle něj je nutné k těmto datům přistupovat „vysoce profesionálně a s hlubokou znalostí věci.“ Zápal nestačí.

Primárně se podle něj jedná jen o ukradené dokumenty, které však nebudou mít zdaleka takový dopad, jak mnozí tvrdí. I samotná státní zástupkyně Bradáčová totiž tvrdí, že je lze těžko použít jako důkazní materiály.

Motejlek však věří tomu, že offshorové firmy bude mít nejeden český politik či lobbista. „Ale znovu opakuji, nemusí to znamenat nic nezákonného. Pro nějaké transakce je prostě výhodnější, že to převedete někam mimo Českou republiku. Třeba daňové.“ Nakonec zmínil Andreje Babiše, který, když převáděl peníze z Agrofertu do firmy IMOBA, tak „vlastně vytvořil takový offshore v rámci České republiky.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…