Andrej Babiš to nechápe, odrážel kritiku ministra financí v ČT Němeček

24.05.2015 13:59

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) a jeho předchůdce ve funkci Leoš Heger (TOP 09) v nedělních Otázkách Václava Moravce České televize svorně spustili kanonádu proti ministrovi financí Andreji Babišovi (ANO). Došlo na otázku zvýšení efektivity českého zdravotnictví, navýšení plateb za státní pojištěnce, zvýšení platů lékařů, ale také na zvýšení efektivity vzdělávání. Před kamerami vystoupil i český lékař se zkušeností z USA a Švýcarska.

Andrej Babiš to nechápe, odrážel kritiku ministra financí v ČT Němeček
Foto: Hans Štembera
Popisek: Moderátor Václav Moravec

Exministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) a jeho nástupce ve funkci Svatopluk Němeček (ČSSD) se setkali v nedělních Otázkách Václav Moravce České televize. Heger hned na úvod poznamenal, že konkrétně proti Němečkovi má jen pár výhrad, ale na odchod z funkce to nevidí. Problém představuje především ministr financí a majitel Agrofertu se svými obchodními, mediálními a politickými zájmy.

Svatopluk Němeček připomenul, že současnou koalici tvoří strany, které se někdy názorově rozcházejí. „Ale když si to srovnám s předchozími vládami, tak tato vláda neobtěžuje občany a řeší své spory v klidu,“ konstatoval Němeček. Moderátor Moravec ministrovi ale obratem pustil slova ministra financí, který české zdravotnictví opakovaně označuje za neefektivní.

„Když si vezmeme, kolik dáváme do zdravotnictví jako země, tak máme zdravotnictví levné a efektivní... Andrej Babiš to nechápe,“ poznamenal Němeček. Slova ministra financí už představují určitý kolorit a voliči už tomu prý nevěnují takovou pozornost. Jasně také řekl, že jeho resort dosáhl úspor, a to např. u Státního ústavu pro kontrolu léčiv, kde šlo dokonce o dvě miliardy. „Já se ptám, kdo dokázal uspořit dvě miliardy,“ položil řečnickou otázku Němeček.

Heger v tomto Němečka podpořil. „Pan Babiš nerozumí tomu, že tu máme nějakou solidaritu, že chudí platí méně a tak podobně. Ty příčiny netransparence, které on říká, ty jsou směšné. Nějaké centrální nákupy to nevyřeší,“ uvedl exministr. Aby se ale nezdálo, že s Němečkem jen ve všem souhlasí, kritizoval ho za personální politiku. Po této stránce je prý odvětví potichu devastováno a nikdo na to moc neupozorňuje.

Došlo i na otázku navyšování plateb pro státní pojištěnce, jako jsou senioři, děti či studenti. Ministr Babiš se dalšímu nárůstu brání, ale Němeček na něm trvá a odkazuje na koaliční smlouvu. V té je řečeno, že se vláda zavázala platby za státní pojištěnce pravidelně navyšovat. Heger by si uměl představit, že model placení za státní pojištěnce může vypadat i jinak, ale to by bylo na delší debatu.

Podle Němečka je české zdravotnictví na dobré úrovni, jen lékaři a zdravotní sestry už odmítají tuto kvalitní péči dotovat skrze své relativně nízké platy. To se tedy musí změnit, ale ne tím, že by se některé agendy převedly ze zdravotnictví na finance, jak to navrhují někteří poslanci ANO.

Morální hazard nemocnic

Ministerstvo zdravotnictví ale také hodlá ztransparentnit vztahy mezi nemocnicemi a pojišťovnami, aby se vyčistil jistý prostor, a zabránilo se tak možným machinacím v této oblasti. Němeček plánuje, že se zde posílí role Ministerstva zdravotnictví, které by si mohlo posvítit na případné fúze v oboru, jež by nebyly v zájmu pacientů. Je třeba se podívat také na hospodaření fakultních nemocnic. Zásadní problém Němeček vidí především ve Fakultní nemocnici u sv. Anny, která podle ministra nemá dobře nastavenou vnitřní strukturu, odkud plynou dlouhodobé těžkosti. Brněnské fakultní nemocnice by se podle ministra mohly spojit.

Heger mu v tom dal za pravdu, obratem ale ministra také zkritizoval, a to za zákon o zřízení páteřní sítě nemocnic. Všechny nemocnice by podle Hegerova názoru měly pracovat co nejefektivněji, aby se nespoléhaly jen na to, že jim stát pomůže, pokud budou hazardovat. Toto riziko podle Hegera existuje právě v zákoně o zřízení páteřní sítě neziskových nemocnic. „Ty nemocnice budou mít státní garanci a budou mít pevné smluvní vztahy s pojišťovnami,“ mračil se exministr. Němeček oponoval, že by žádná vláda nenechala nemocnici padnout, ať už by v zákoně bylo uvedeno cokoli. Heger ale trval na svém, morální hazard s dluhy je nebezpečná věc a je třeba od něj nemocnice odrazovat.

Naše zdravotnictví prý trochu zaspalo dobu. A mohou za to i sami lékaři

Ve druhé polovině debaty došlo na podrobnější debatu o platech lékařů a sester. Do té se mimo ministra a exministra zdravotnictví zapojil také lékař Michal Křemen, který v roce 2013 odešel do Švýcarska. Hned na začátku poznamenal, že považuje za špatný systém zdejšího specializačního vzdělávání, proto odešel.

Němeček si následně posteskl, že prozatím nemáme centrální registr lékařů, takže nemáme jasný přehled, jak je to s odchody lékařů za hranice. Heger ale oponoval, že bychom jako vyspělá země neměli bránit odchodu lékařů za hranice, pokud o to stojí. Změnit je třeba jiné věci, přesunutí některých kompetencí na sestry a tak podobně. I Němeček ví, že nedokáže odchody lékařů ze země úplně zastavit, ale chtěl by je nalákat na vyšší plat.

Lékař Michal Křemen se ale znovu vrátil k následnému vzdělávání lékařů v jednotlivých oborech. Sám tímto kolečkem prošel ve Spojených státech, kde je tento program na velmi vysoké úrovni. Alespoň podle lékaře. Systém tohoto vzdělávání je tříletý, přičemž starší studenti dohlížejí na nováčky v určitých týmech. Každý tým pak vede jeden dohlížitel, který své svěřence vede od oboru k oboru v měsíčních stážích. Další zvláštností je, že jednotliví členové tohoto týmu píšou zprávy o jednotlivých členech týmu i o vrchním dohlížiteli, a pokud by se snad množily stížnosti na něj, může být vyměněn.

„Kvalita je právě v tom, že atestovaní lékaři jsou k dispozici studentům pro jejich otázky,“ řekl jasně Křemen. Jestliže tedy Ministerstvo zdravotnictví hodlá jít cestou redukce atestačních oborů, lékař pochybuje o tom, že to zvýší kvalitu českého vzdělávání. Ministr Němeček to i tak považuje za důležité. Na výše popsaný americký model prý ale nemáme dost peněz. „A když řeknete, že potřebujete jakoukoli sumu pro zvýšení kvality, tak se dozvíte, že nejsme dost efektivní.“

Heger se tady postavil na stranu Michala Křemena, neboť i Heger působil v zahraničí. „Náš systém se zpomalil a zdegeneroval,“ konstatoval exministr Heger. „Jestliže přijde mladý lékař do nemocnice a nikdo se o něj nestará, tak je to problém lékařského stavu,“ konstatoval.

reklama

autor: mp

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…