Andrej Babiš toho bude kontrolovat ještě mnohem víc. Kalousek cítí nebezpečí

08.09.2014 8:02

Projekt Kobra již funguje od září. Společné virtuální pracoviště ministerstev financí a vnitra už nyní bojuje proti daňovým únikům velkého rozsahu a daňové kriminalitě. Nyní podle Lidových novin dochází na Kobru II. Jde o auditorskou kopii prvního útvaru. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) tak pod sebe přesune další stovky úředníků. Exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) v tom vidí politické ambice a koncentraci moci.

Andrej Babiš toho bude kontrolovat ještě mnohem víc. Kalousek cítí nebezpečí
Foto: Hans Štembera
Popisek: 1.náměstek ministerstva financí Lukáš Wagenknecht

Po daňové Kobře podle LN přichází na řadu její auditorská kopie. Od října totiž ministr financí Andrej Babiš pod sebe přesouvá téměř sto úředníků (a dalších 200 od začátku příštího roku), kteří doteď kontrolovali peněžní toky na Generálním finančním ředitelství.

K těmto úřednickým rošádám dochází proto, že Andrej Babiš chce velké změny v kontrolách. Chystá se prý pozměnit celý systém prověrek. Už je hotova novela zákona, kterou připravil náměstek ministra financí Lukáš Wagenknecht a poslal ji do připomínkového řízení. Novela mění zákon o finanční kontrole.

„Detaily zveřejníme až během týdne. Půjde zejména o posílení rozhodování a kompetencí, například v oblasti interního auditu,“ uvedl pro LN náměstek.

Úředníci, kteří nyní dohlížejí na hospodaření obcí a státních úřadů na finančním ředitelství, mají přejít přímo pod ministra Babiše. Ministr financí tak pod sebe dostane pracovníky, kteří doposud pracovali pro šéfa finanční zprávy.

LN zmiňují, že se nad to chystá ještě novela o účetnictví a auditorech. Což prý bude znamenat další přesun úředníků na Babišův úřad.

Vidím v tom politické ambice

Podle Miroslava Kalouska, exministra financí, jde o koncentraci moci. „Výkon kontrol by měl být na celní a finanční správě, ne na Ministerstvu financí. Vidím v tom politické ambice, snahu o posílení moci,“ uvádí k chystaným změnám Kalousek.

To však Lukáš Wagenknecht odmítá s tím, že jde o nepochopení. „Je to strategické, ne účelové,“ hájí náměstek svůj plán. Tvrdí totiž, že pokud bude mít data na jednom místě, dokáže je lépe vyhodnotit a zabránit únikům státních peněz.

Wagenknecht říká, že auditoři se budou držet zákona. „Pořád budou postupovat podle zákona o finanční kontrole. Dochází pouze k zefektivnění řízení činnosti kontrolorů, která je dnes roztříštěna. Jedná se celkem o 600 kontrolorů, kteří dnes dělají dotace. My z těchto kontrolorů 300 přemístíme na kontrolu daní. Zbylých 300 bude dál dělat kontrolu dotací, ovšem efektivněji a podle stejných pravidel,“ vysvětlil svůj názor Wagenknecht.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…