Andrej Babiš udeřil na TOP 09: Zoufalci, lháři. Hadr na hlavu

07.05.2014 7:40

Úterní rozprava v Poslanecké sněmovně přinesla další kolo střetů hnutí ANO a TOP 09. Zahájil jej poslanec Daniel Korte, když vznesl obvinění, že Babiš se snaží své firmy protlačit dokonce i do zakázek pro Vězeňskou službu. Ministr financí mu z Bruselu poradil, ať si dá mokrý hadr na hlavu.

Andrej Babiš udeřil na TOP 09: Zoufalci, lháři. Hadr na hlavu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek s Miroslavou Němcová

V rozpravě Korte reagoval na ministryni spravedlnosti z Babišova hnutí Helenu Válkovou, která vysvětlovala zpochybňované odvolání šéfa Vězeňské služby Petra Dohnala. „Paní ministryně tady podvědomě prozradila politické zadání, které má. Firmy, které jsou napojeny na Vězeňskou službu, budou nahrazeny. Je jasné, jaké to zadání bylo,“ uvedl od pultíku poslanec.

Své vystoupení pak vyšperkoval předložením návrhu usnesení, které mělo ministryni zavázat, že „firmy, které dodávají zboží a služby pro Vězeňskou službu, nebudou nahrazeny žádnou firmou z konglomerátu Agrofertu“. Jeho návrh ale neuspěl, hlasovalo pro něj pouze 40 poslanců z TOP 09, ODS a ČSSD.

Sám Andrej Babiš k tomu redaktorovi Práva řekl: „Pan Korte ať si dá mokrý hadr na hlavu, protože má asi horečku.“ Pak ještě dodal: „TOP 09 jsou zoufalci. Větší lež jsem neslyšel." On sám prý již nyní koncern Agrofert neřídí, takže netuší, zda některá z tří set firem v holdingu českým věznicím něco nedodává. Nemyslí si však, že by to tak bylo.

Debatu o tom, zda Agrofert smí něco dodávat vězeňské správě, ale považuje za absurdní. Pokud prý některá z jeho firem doposud obchodovala se státem, je nesmyslné, aby s tím přestávala.

Do Babiše se navíc v úterý pustil i jeho předchůdce a nejvýraznější oponent Miroslav Kalousek. Jeho vystoupení se týkalo serveru Echo24.cz, jenž si založili redaktoři, kteří odešli z vydavatelství Mafra po jeho převzetí Babišem. Po skandálu se zveřejněním výroku ministryně Válkové, že Češi za protektorátu „tolik netrpěli“, jim rozlícený Babiš přímo na vládní tiskovce vyhrožoval, že se jejich sponzorům podívá na daňová přiznání.

„Pan první místopředseda vlády pak samozřejmě popíral, že by se jednalo o výhrůžku nebo že by snad, nedej bože, tím myslel, že by chtěl zneužít své pravomoci. Tak ta finanční kontrola do redakce Echo24 nastoupila,“ informoval sněmovnu poslanec Kalousek. „Vezmeme-li si statistiku četnosti kontrol v Praze, pak nemůžeme mít sebemenší pochybnost o tom, že to není náhoda,“ dodal.

Babiš se ohradil, že by v této kontrole měl prsty. „Já vůbec nevím, že do té redakce nastoupila finanční kontrola. Netuším, já v tom nejedu. Nejsem blázen,“ ujistil. „Je to asi běžná kontrola, jde o novou firmu a jde zřejmě o kontrolu DPH. Já o tom nemohu nic vědět," dodal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…