Andrej Babiš žasl nad vlastním funkcionářem. Prodává neblaze proslulé vysavače a vozí se v Bentley

05.12.2015 10:31

Ani obměna pražského vedení hnutí ANO neudělala předsedovi Andreji Babišovi radost. Zejména, když se dozvěděl, že se novým místopředsedou hnutí stal člověk, jenž spoluvlastní firmu, která prodává médii tolik pranýřované vysavače Rainbow. „Co to tam je v té Praze za šmejda?“ tázal se Babiš na nového místopředsedu Jana Říčaře v kontextu mediálních zkratek na téma prodejců vysavačů Rainbow. Firma, ve které je Říčař jednatelem, totiž tyto výrobky prodává a byznys zjevně jen kvete.

Andrej Babiš žasl nad vlastním funkcionářem. Prodává neblaze proslulé vysavače a vozí se v Bentley
Foto: repro youtube.com, tan
Popisek: Jan Říčař

Praktiky prodejců vysavačů spíše průměrné kvality, jejichž cena může oscilovat mezi 70 až 130 tisíci korun s příslušenstvím, byly v médiích v minulosti hojně popisovány. Nechme zaznít například test vysavačů spotřebitelského magazínu dTest z roku 2012. „Nejspolehlivějšími vysavači v domácnostech jsou vysavače Miele. Je přitom zajímavé, že stejně spolehlivé jsou jak velmi drahé a drahé vysavače Rainbow, Vorwerk nebo Dyson, tak značky Bosch, Electrolux nebo Philips nabízející kvalitní výrobky za zlomky cen uvedeného tria.“

Jan Říčař, který v místopředsednické volbě vystrnadil z připravovaného vlivného postu poslance Matěje Fichtnera, ale tvrdí, že produkty Rainbow jsou kvalitní. A firma, v níž je jednatelem, se podle něj nezabývá podomním prodejem, který byl v případě zmiňovaných vysavačů jeho neodbytným prodejcům, které lze z bytu těžko vystrnadit, dokud si klient vysavač nekoupí, také mnohokrát vytýkán.

Otcem mladého nadějného politika ANO a zakladatelem firmy, která prodává vysavače Rainbow, je Zdeněk Říčař, který v roce 2013 daroval Babišovu hnutí prostřednictvím své společnosti rovný milion korun. Otec s matkou Danou kandidovali na konci kandidátky hnutí ANO v Praze 1 v posledních komunálních volbách.

Zastupitel z Prahy 11 Jan Říčař se narodil v Praze, ve Vršovicích. „Vystudoval jsem francouzské gymnázium v Táboře a dále pokračoval na University of New York Prague v oboru marketing management. Byl jsem již na střední škole aktivní a podnikavý, zajímal se o poutavé osobní příběhy úspěšných lidí, jako je Tomáš Baťa či Richard Branson. Nyní působím jako ředitel společnosti se zaměřením na prodej zdravotního a čistícího systému. Této aktivitě věnuji značnou energii, a proto je pro mě velkým uznáním, že se česká organizace řadí mezi nejlepší na světě,“ píše o sobě vznosně na webu ANO Říčař a nepřímo přiznává, že hlavní obchodní aktivitou je prodej vysavačů Rainbow.

Říčař (na snímku vpravo) se stal místopředsedou regionu kvůli vzdoru většiny členů ANO v Praze. Ti svorně odmítají „podvodníka“ Fichtnera, jak nazývají mladíka, který kvůli podvodům se služebním autem musel opustit TOP 09. Nyní je poslancem 

Do politiky podle svých slov vstoupil proto, že byl velice zklamaným voličem ODS a měl pocit, že už není koho volit. „Proto jsem si řekl, že zhodnotím své zkušenosti a na komunální úrovni zkusím pomoci hnutí, které si dalo za cíl dělat politiku jinak, než jsme byli zvyklí posledních 25 let,“ sdělil Říčař ParlamentnímListům.cz.

Jak podotkl, podniká v různých oborech: poskytování služeb, pronájem nemovitostí, konzultační činnost, překladatelská činnost, nákup a prodej, vývoj aplikací. „Jsem jednatelem společnosti, kterou v roce 1991 založil můj otec a zabývá se dovozem Rainbow. Tento přístroj je na světovém trhu 80 let, má mnoho nadstandartních funkcí, několik certifikací kvality a ta nejlepší hodnocení majitelů,“ ozřejmil Říčař pro ParlamentníListy.cz. Společnost, ve které je jednatelem, podle něj jen zřídka prodává produkty koncovým zákazníkům. Do České republiky dovezla zhruba sto padesát tisíc těchto přístrojů. Zisk se podle Říčaře pohybuje v řádech milionů korun. Podle účetní uzávěrky za rok 2012 tak například společnost R spol. dosáhla tržeb blížících se 115 milionům korun a čistého zisku cirka milion dvě stě tisíc. V roce 2011 činily tržby přes 130 milionů korun, zisk pak přesáhl 2 miliony tři sta tisíc.

Na webových stránkách rodinné firmy Říčařů se nelze dočíst, na kolik jejich produkt zákazníka vyjde. Je na nich však k nalezení formulář k objednání předvedení vysavače Rainbow u zákazníka doma.

Říčařovy spolustraníky poněkud udivuje životní luxus, který dává mladý podnikatel a politik na odiv. Zejména luxusní vozy. „Jezdím Bentley, Teslou, Octavií, Transporterem, metrem, autobusem. Souvisí to s tím, co je k dispozici, vyhovuje potřebám  a zaručuje nejrychlejší přesun,“ dodal Říčař k poslední otázce.

Je paradoxní, že předseda ANO Andrej Babiš právě vozidlo značky Bentley někdy označuje jako atribut daňových podvodníků, na které si chce posvítit. „Dneska na finanční úřad přijde borec, který pět let vykazuje ztrátu, přitom tam přijel v Bentley, a řve tam na naše úředníky, co si to dovolují ho kontrolovat, a ptát se, kde vzal peníze na to Bentley,“ rozjel se jednou v televizní debatě s Václavem Moravcem.

Zatímco pro některé spolustraníky je Říčařova volba místopředsedou pražského ANO překvapením a možná i zklamáním, mladému politikovi předpověděl velkou politickou budoucnost bývalý pražský primátor Jan Kasl, který měl být původně pražským lídrem Babišova hnutí, ale později se kvůli centralistickému řízení strany s ANO rozloučil. „Jan Říčař je skvělým prototypem politika budoucnosti, který obětuje čas a chová se naprosto korektně,“ ohodnotil pozitivně Říčaře Kasl. Názory kupců vysavačů Rainbow ParlamentnímListům.cz známy nejsou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jaroslav Šťastný

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…