Andrej Babiš zaslal velmi ostrý dopis Pavlu Bělobrádkovi. Přesvědčte se sami

13.10.2016 20:10

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš se zostra pustil do svého koaličního partnera a předsedy KDU-ČSL Pavla Bělobrádka. Ministr financí a první vicepremiér vlády trvá na tom, že nemocnice v Pardubickém kraji nehospodaří dobře. A pokud jeho kolega z vlády a druhý vicepremiér Bělobrádek tvrdí něco jiného, měl by si lépe nastudovat patřičné téma nebo se věnovat něčemu jinému.

Andrej Babiš zaslal velmi ostrý dopis Pavlu Bělobrádkovi. Přesvědčte se sami
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

„České zdravotnictví nezná pojmy, jako jsou hospodárnost, ekonomická efektivita či transparentnost. Až na světlé výjimky to platí i pro krajské zdravotnictví. Pokud se budete veřejně vyjadřovat ke zdravotnictví, doporučuji Vám, abyste si řádně nastudoval, o čem je řeč, a podíval se i na mezinárodní studie a zprávy organizací, jako jsou OECD, WHO či Evropská komise. V opačném případě Vám doporučuji, abyste se raději věnoval svému portfoliu vědy a výzkumu,“ udeřil v otevřeném dopise Andrej Babiš na Pavla Bělobrádka. Dopis je dostupný na stránkách Ministerstva financí České republiky.

Co vedlo šéfa hnutí ANO k sepsání těchto ostrých slov? Bylo to prý vyjádření Pavla Bělobrádka ve středečních Událostech, komentářích, který důrazně odmítl, že by akciová společnost Nemocnice Pardubického kraje v minulých letech špatně hospodařila. Mohl k tomu využít informace zveřejněné společností v tiskové zprávě, kterou má k dispozici i server ParlamentníListy.cz „Kumulovaná ztráta společnosti, která vznikla historicky v minulých letech, je 15 milionů korun českých, což je při ročním obratu 3,3 miliardy korun méně než půl procenta,“ stojí v tiskové zprávě.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Babišovi se však Bělobrádkova argumentace nepozdává a trvá na tom, že se zdravotnictví v řadě krajů utápí v problémech. „Na rozdíl od Vás se oblasti zdravotnictví intenzivně a systematicky věnuji poslední dva roky a má kritika je naprosto oprávněná. Ostatně byl jsem to já, kdo dlouhodobě kritizoval například hospodaření Krajské nemocnice T. Bati ve Zlíně, a události posledních dní, kdy zde zasahuje právě kvůli nesrovnalostem v hospodaření Policie ČR, mi dávají za pravdu. Stejně tak kritika nemocnic Pardubického kraje je zcela oprávněná a namístě. To, že nemocnice v Pardubickém kraji od 1. 1. 2015 fúzovaly do jednoho subjektu, který má nyní kumulovanou ztrátu „jen“ –15 milionů korun, není až tak relevantní. Relevantní je, co se dělo v době předchozí a na co měli vliv i Vaši zastupitelé,“ napsal ministr financí.

Celý dopis naleznete zde.

Babiš také připomněl, že v minulosti musel Pardubický kraj nalít 1,4 miliardy do nemocnic, aby je zachránil před krachem. Tyto peníze přitom mohly být využity např. na opravu silnic, kdyby tamní nemocnice lépe hospodařily. V podobných problémech jsou i jiné krajské nemocnice, např. ty v Královéhradeckém kraji. Podle Babiše je to proto, že tyto nemocnice neumějí hospodařit, jak by měly. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…