Andrej Kiska se dnes oficiálně stává slovenským prezidentem

15.06.2014 11:39

Andrej Kiska se dnes v poledne oficiálně stane novým slovenským prezidentem. Ve funkci střídá Ivana Gašparoviče. Zprávu přinesla Česká televize.

Andrej Kiska se dnes oficiálně stává slovenským prezidentem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezidentský palác v Bratislavě, sídlo slovenské hlavy státu

Kiska dnes v poledne na slavnostní schůzi parlamentu v budově Reduty složí do rukou předsedkyně Ústavního soudu Ivetty Macejkové prezidentský slib a přednese inaugurační projev. Po vojenské přehlídce se čtvrtý slovenský prezident vydá pěšky do katedrály sv. Martina na ekumenickou pobožnost Te Deum.

Odpoledne se setká se svým předchůdcem Gašparovičem, který mu předá klíče od prezidentského paláce. V prezidentské zahradě pak nový slovenský prezident uspořádá slavnostní oběd pro bezdomovce, mladé lidi z dětských domovů a seniory. „Otevřu prezidentský úřad lidem, kteří potřebují pomoc nás všech. A alespoň takto symbolicky chci už první den ukázat, že pro mě budou při výkonu funkce prezidenta prioritou," nechal se slyšet.

Fico je partnerem. Ne protivníkem

Vpodvečer Kiska položí na Děvíně věnec k památníku Brána svobody a kytici k památníku obětem železné opony. Následovat bude slavnostní večeře na Bratislavském hradě. „Složení pozvaných hostů představuje to, proč jsem vstupoval do politiky. Pozval jsem lidi, kteří pomáhají druhým, i lidi, kteří sami potřebovali pomoc," podotkl Kiska. Nechybí mezi nimi kromě představitelů státních orgánů, diplomatického sboru nebo církví i expremiérka Iveta Radičová, herec Juraj Kemka, zástupci úspěšných slovenských firem, dobročinných a nevládních organizací, zdravotníci a celosvětově úspěšní studenti.

„Předvolební boj skončil a teď musíme všichni, ať už jde o parlament, vládu či premiéra, ale i o mě jako prezidenta, společně uvažovat o tom, jak naši zemi vést kupředu," říká Kiska s tím, že jeho slovenský premiér Robert Fico pro něj není protivníkem, ale partnerem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…